Deutsche Welle: Condamnarea lui Visinescu, parte a luptei Romaniei cu trecutul. Urmeaza mineriadele?

Joi, 11 Februarie 2016, ora 18:39
3204 citiri
Deutsche Welle: Condamnarea lui Visinescu, parte a luptei Romaniei cu trecutul. Urmeaza mineriadele?
Foto: Hepta.ro

Pentru prima oara, un fost tortionar si fost ofiter de informatii din Romania a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, pentru crime din epoca comunista, dupa ce aceasta sentinta a ramas definitiva, miercuri, in cazul lui Alexandru Visinescu.

Chiar si asa, insa, crime similare sunt inca departe de a ajunge la judecata, tara luptandu-se cu trecutul sau, scrie Deutsche Welle, intr-un amplu articol dedicat acestui subiect.

Condamnare istorica: Tortionarul Visinescu, 20 de ani de inchisoare (Video)

In fiecare zi, tortionarul acum in varsta de 90 de ani arata ca nu are nicio urma de remuscare in ciuda dovezilor coplesitoare impotriva sa. Miercuri, ICCJ a anuntat verdictul final in procesul sau. In calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, Visinescu a fost responsabil pentru moartea multor prizonieri care au fost maltratati, potrivit instantei.

Fostul ofiter al Securitatii, temutul serviciu secret, a adoptat o strategie a apararii care este foarte raspandita in randul membrilor regimurilor totalitare: a spus ca este doar cineva care "a urmat ordinele" si ca a facut ceea ce a fost instruit sa faca.

O picatura intr-un ocean

Anchetatorii lucreaza la 30 de cazuri de tortura din timpul perioadei comuniste, care sunt inca departe de un verdict, insa. Nu este asadar surprinzator faptul ca verdictul in cazul lui Visinescu este doar o picatura intr-un ocean, pentru victimele regimului, dar si pentru copiii si rudele celor peste 600.000 de prizonieri politici din acea vreme.

"Este aceasta sentinta finala pe care am asteptat-o atat de mult?", se intreaba dezamagit fostul prizonier Paul Lazarescu, intr-un interviu pentru sursa citata. Acesta mai intreaba daca trimiterea la inchisoare a lui Visinescu, un om "intransigent, zelos si iresponsabil", poate sa cantareasca mai greu decat suferinta sutelor de mii de romani din inchisorile comuniste.

Alexandru Visinescu a ajuns dupa gratii - ce urmeaza pentru tortionar

Lazarescu a petrecut aproape un deceniu din viata in inchisoare, dupa ce a fost arestat de comunisti cand era student si activist taranist. Acesta a criticat si performantele slabe ale Romaniei in anchetarea crimelor comuniste.

"Unde sunt procesele pentru hoardele de tortionari care ne bateau cu brutalitate cu funii si ne maltratau cu socuri electrice? Ce s-a intamplat cu cei din partidul comunist care au facut posibil ca tortionarii Securitatii sa faca ce le place?", a mai intrebat Lazarescu.

Temnita notorie a tacerii

In calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, intre 1956 si 1963, Visinescu s-a remarcat drept un ofiter fara mila. Infama sa inchisoare politica era cunoscuta drept "temnita tacerii", deoarece si vorbitul era interzis aici.

Inchisorile comuniste din Romania nu se lasau mai prejos de gulagurile sovietice cand venea vorba de brutalitate si tortura. Tortura detinutilor politici includea infometarea, frigul, bataile, ani de izolare si privare de somn pentru a extrage confesiuni fortate impotriva altor cetateni, pentru a frange vointa detinutilor sau pur si simplu din placere sadica. Moartea prizonierilor facea deseori parte din acest proces.

Tortionarul Visinescu, luat de acasa de politisti: Va fi inchis la Penitenciarul Rahova

Victimele au suferit un asemenea soc profund incat inca se mai simteau intimidate, cateva decenii mai tarziu. Un singur fost prizonier a fost dispus sa depuna marturie in procesul lui Visinescu. Multi dintre fostii detinuti cred ca membrii de conducere din regimul comunist sunt inca parte a elitei politice si economice a Romaniei si acestia ii protejeaza pe ucigasii Securitatii.

In Romania, impacarea cu trecutul se desfasoara greoi, insa pentru istorici decizia in cazul Visinescu este un semn pozitiv care arata ca societatea si justitia din Romania se normalizeaza si se democratizeaza, chiar daca incet. Un alt pas important cu privire la impacarea cu trecutul este faptul ca sistemul de justitie ii ancheteaza pe liderii postcomunisti de la inceputul anilor '90, cu privire la rolul lor in mineriade, incheie articolul Deutsche Welle.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Deutsche Welle condamnare Visinescu, #Visinescu temnita tacerii, #Romania impacare trecut, #procese tortionari Securitate , #inchisoare