Ziare.com

Dinel Staicu, o noua condamnare definitiva - 9 ani de inchisoare

Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:15

   

Dinel Staicu, o noua condamnare definitiva - 9 ani de inchisoare
Fostul presedinte al Societatii de Investitii Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost condamnat la noua ani de inchisoare de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul deschis de procurorii anticoruptie pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro.

Decizia luata miercuri de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti este definitiva.

In prima instanta, Dinel Staicu, primise o pedeapsa de 11 ani de inchisoare, in urma unei sentinte a Judecatoriei Sectorului 2, din decembrie 2013.

Dinel Staicu, 11 ani de inchisoare in dosarul Transgaz

Staicu a primit aceasta pedeapsa pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Instanta a mai dispus si interdictia ca Staicu sa fie ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, sa ocupe o functie implicand exercitiul autoritatii de stat sau una de conducere a unei persoane juridice pe o perioada de cinci ani.

Alte condamnari in acest dosar

In acelasi dosar a fost condamnat si Aurel Gabriel Coconea, fost director general al SNTGN Transgaz SA Medias, pentru abuz in serviciu in forma calificata la o pedeapsa de sapte ani inchisoare.

Tot potrivit deciziei luate miercuri de instanta, fostul director general al SC BDJ SA Craiova, Carmen Ioana Popescu, a fost condamnata pentru savarsirea infractiunii continuate de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata la o pedeapsa de cinci ani inchisoare. In acelasi dosar a fost condamnat patru ani de inchisoare fostul director economic al SC BDJ SA Craiova, Vlad Rebegea, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Si fostul director general al SC Sironex SA Craiova, Cornel Volintiru, a fost condamnat in dosarul de fraudare a Transgaz Medias. El a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

Fostul director general adjunct al SC Asigurarea Nationala Romana SA, Vasile Banciu, a fost condamnat pentru aceeasi infractiune la patru ani de inchisoare.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus, pentru Iulian si Tudorica Siclitaru, pedepse de cate patru ani de inchisoare, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

Fostul administrator al SC Delta Telecom SA, Adrian Bogza, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au mai dispus ca toti inculpatii din dosar sa achite Transgaz SA peste 24 de milioane de lei, reprezentand daune materiale.

Dinel Staicu, pedeapsa majorata: 5 ani de inchisoare pentru mita (Video)

Dinel Staicu a fost trimis in judecata in noiembrie 2007 in dosarul privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro. Procurorii DNA au stabilit ca, in perioada august 2000 - iulie 2001, Aurel Coconea ar fi incheiat ilegal 14 conventii de plati cu cinci societati cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus in circuitul financiar dintre societatile de stat transportatoare, distribuitoare si respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucuresti, SC Sironex SA Craiova si SC Dumimpex SM SRL Bucuresti.

Conventiile de plati ar fi fost incheiate cu incalcarea OUG 10/1997 si a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor persoane juridice in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor in economie, aprobata prin HG 685/1999.

Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Medias, societatile de stat consumatoare de gaze au achitat in conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit ca cele patru firme controlate de Dinel Staicu - reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorica si Iulian Siclitaru - nu ar fi avut activitate comerciala, nu ar fi avut relatii comerciale cu societatile implicate in incheierea actelor de compensare si nici nu ar fi prezentat credibilitate financiara.

Sumele de bani astfel incasate ar fi fost directionate catre firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu si ar fi ajuns in conturile personale ale acuzatilor sau in conturile altor societati in care acestia ar fi fost implicati si de unde ar fi fost retrase in numerar.

Pentru negocierea si incheierea conventiilor de plati, Dinel Staicu ar fi beneficiat si de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de noua miliarde de lei vechi, achitata in contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

Si-a schimbat numele si a fost dat in urmarire internationala

In 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

Omul de afaceri, care isi schimbase numele in Dinel Nutu, a fost atunci de negasit, astfel ca instanta de executare a pedepsei l-a dat in urmarire nationala pe vechiul nume. Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal la 1 aprilie 2011, cand omul de afaceri si-a ridicat noua carte de identitate, insa autoritatile au fost informate de aceasta schimbare in 6 aprilie 2011, dupa ce, la cererea jurnalistilor, au fost solicitate informatii de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date.

In 7 aprilie 2011, el a fost dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Staicu a fost prins in 19 aprilie 2011, in localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus in tara si incarcerat la Penitenciarul Rahova.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1644 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor