Doi fosti manageri de spital din Bucuresti, condamnati definitiv la 3 ani inchisoare cu suspendare

Luni, 13 Martie 2017, ora 14:48
3745 citiri
Doi fosti manageri de spital din Bucuresti, condamnati definitiv la 3 ani inchisoare cu suspendare
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostii manageri ai Institutului Oncologic si Spitalului "Bagdasar-Arseni" din Capitala, Dan Straja si Bogdan Paltineanu, au fost condamnati la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul in care au recunoscut ca au luat mita pentru atribuirea si derularea unor contracte de achizitii publice.

Decizia luata luni de Curtea de Apel Bucuresti este definitiva.

Judecatorii au majorat pentru Bogdan Paltineanu termenul de supraveghere de la trei la patru ani si pedeapsa complementara la cinci ani, aceasta fiind suspendata. Instanta a mai dispus ca, pe durata termenului de supraveghere, Bogdan Paltineanu sa presteze 120 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii.

In cazul lui Dan Straja, instanta a inlaturat obligatia de a nu parasi tara pe durata termenului de supraveghere de trei ani. Totodata, judecatorii Curtii de Apel au dispus ca pedeapsa accesorie stabilita in cazul lui Straja sa fie suspendata, urmand sa fie executata doar in conditiile anularii sau revocarii suspendarii sub supraveghere.

Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, in 24 noiembrie 2016, pe Dan Straja si Bogdan Paltineanu tot la cate trei ani de inchisoare cu suspendare, dar in alte conditii.

Instanta a mai dispus atunci ca Dan Straja si Bogdan Paltineanu sa aiba interdictie sa ocupe functia de care s-au folosit pentru savarsirea infractiunilor de care sunt acuzati si orice alta functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durata de trei ani de la data ramanerii definitive a deciziei de condamnare.

Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care luni a dat o hotarare definitiva in acest dosar.

In 8 august 2016, Dan Nicolae Straja, managerul Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu", la data faptelor, si Bogdan Paltineanu, manager la Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan", la data faptelor si, ulterior, manager al Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni", au fost trimisi in judecata, pentru luare de mita.

Procurorii au aratat in rechizitoriu ca, in perioada mai - august 2015, Bogdan Paltineanu a primit de la reprezentantul a 4 firme, pentru incheierea si derularea unor contracte de achizitii, suma totala de 73.450 de euro si 18.600 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Bogdan Paltineanu se intalnea frecvent cu reprezentantii firmelor de medicamente pentru a primi diverse sume de bani, reprezentand 10% din valoarea contractelor cu spitalul.

Potrivit unor surse judiciare, unele dintre contractele vizate in ancheta au fost incheiate cu firme ale lui Dorin Cocos.

Dan Straja a fost acuzat de procurorii DNA ca, luna mai 2015, a primit de la reprezentantul a 2 firme 95.750 de euro, "reprezentand comisionul stabilit pentru derularea, in bune conditii, a contractelor de furnizare de dispozitive medicale (emitere comenzi, plata facturi) " incheiate cu Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu".

Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca Dan Straja a negociat mita prin mesaje scrise pe post-it-uri, care apoi erau rupte, iar cei 100.000 de euro i-a primit in doua transe. Banii au fost dati in plicuri ascunse in reviste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#manager Bagdasar condamnat definitiv, #manageri Oncologic Bagdasar inchisoare suspendare, #manager Institutul Oncologic inchisoare suspendare, #Dan Straja inchisoare suspendare, #Bogdan Paltineanu inchisoare suspendare , #inchisoare
Comentarii
Poza Pacifistul
Pacifistul
rank 5
In loc sa conditioneze condamnarea de stat liber cu recuperarea