Emilian Cutean, condamnat la inchisoare

Luni, 15 Iunie 2009, ora 14:44
3628 citiri
Emilian Cutean, condamnat la inchisoare

Secretarul de stat pentru probleme ale revolutionarilor, Emilian Cutean, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare.

Cutean a fost condamnat pentru ca a prejudiciat Guvernul cu peste 200.000 de lei. Decizia luata de judecatoria sectorului 1 poate fi atacata cu recurs.

Emilian Cutean a fost numit secretar general pentru problemele revolutionarilor in februarie, de catre premierul Emil Boc, in ciuda faptului ca era judecat pentru fapte de coruptie. El a mai condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, in mandatul premierului PSD Adrian Nastase.

Cutean a fost trimis in judecata la sfarsitul lunii aprilie 2006 de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), sub acuzatia ca a efectuat operatiuni financiare incompatibile cu functia sa, utilizand informatii obtinute in virtutea acestei functii, precum si pentru de abuz in serviciu contra intereselor publice.

El este inculpat pentru promovarea unei hotarari de guvern prin care s-ar fi dirijat trei miliarde de lei vechi catre Asociatia "Club 22", organizatie infiintata si condusa de el.

Subventiile erau destinate cinstirii memoriei Revolutiei si nu aveau in vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de intretinere si reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subventiei.

Proteste pentru demiterea lui Cutean

Revolutionarii au organizat mitinguri de protest pentru a forta demiterea lui Cutean, acuzand ca acesta nu le reprezinta interesele.

In aprilie, opt revolutionari au intrat marti in greva foamei, in sediul Guvernului, dupa ce consilierul Mihai Seitan le-a spus revolutionarilor ca decizia de numire a lui Cutean a fost asumata politic de PSD si ca orice probleme se discuta cu liderul de partid, Mircea Geoana. Alti aproximativ 350 de revolutionari au protestat in fata Guvernului.

Manifestantii au fluturat drapelele si au afisat pancarte cu mesaje de protest la adresa lui Cutean, pe care il acuza ca "a primit de la Ion Iliescu, cel care l-a numit prima data la conducerea SSPR la inceputul anilor 2000, misiunea "de a ingropa adevarul celor aproape 1.000 de crime comise intre 22-27 decembrie 1989".

Emilian Cutean a negat acuzatiile ce i s-au adus, sustinand ca revolutionarii care il contesta sunt de fapt nemultumiti de faptul ca nu au reusit sa isi preschimbe certificatele de revolutionar conform legii pe care el a initiat-o, ramanand astfel fara multe facilitati.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Emilian Cutean condamnat , #inchisoare