Fost detinut politic de la Periprava, marturii cutremuratoare la procesul lui Ioan Ficior

Joi, 17 Martie 2016, ora 20:14
7110 citiri
Fost detinut politic de la Periprava, marturii cutremuratoare la procesul lui Ioan Ficior
Foto: Arhiva Ziare.com

Un fost detinut politic, care avea 18 ani cand a ajuns la Colonia de munca de la Periprava, condusa de Ioan Ficior, a povestit, joi, la ultimul termen in dosarul tortionarului, cum acesta a scos la munca un detinut bolnav pe care l-a batut si lasat sa moara in camp si cum detinutii mergeau la munca sapte - opt kilometri fara oprire, ajungand sa se scape pe ei.

Mirel Stanescu a povestit, in sala de sedinte de la Curtea de Apel Bucuresti, ca in 1959 a fost adus impreuna cu alti 500 de detinuti la Tulcea si, dupa o noapte de mers pe un slep, a ajuns la Periprava Grind, scrie News.ro.

"Ne-a primit domnul comandant Ficior cu o cuvantare. Ne-a spus ca trebuie sa muncim, sa indeplinim norma de munca si ca avem sansa sa ne reabilitam prin munca. Erau paziti de militari in termen de la Securitate. Se tragea fara avertisment. Se muncea peste 12 ore. Hrana era mizerabila. Am mancat si porumb, unii au mancat serpi de apa. Zeama de arpacas. Cateva fasole erau raritate", a aratat fostul detinut politic.

Fost detinut de la penitenciarul Periprava: Ni se spunea clar ca suntem acolo pentru exterminare

El a mai aratat ca in fiecare dimineata se facea prezenta detinutilor, asezati in forma de U, dupa care se pornea la munca. Cea mai mare umilinta era cand se porneau de mers in coloana sapte - opt kilometri, iar detinutii se scapau pe ei, deoarece coloana nu se oprea.

O alta umilinta povestita de Stanescu a fost aceea ca a fost obligat sa rupa cu dintii un fir de stuf care a ramas in urma plivirii: "La munca nu trebuia sa ramana niciun fir de stuf in urma. (Gardianul - n.red.) mi-a gasit un fir, m-a chemat si m-a lovit cu un baston si m-a pus sa-l rup cu dintii, nu sa-l tai".

"Nu am facut niciodata baie. WC-ul era o groapa de doi pe patru metri. Un coleg a cazut acolo", a mai spus Stanescu.

Lasat de Ficior sa moara pe camp

El a mai povestit cum un coleg bolnav a fost scos la munca, adus in careu, lovit de Ficior si peste cateva saptamani a murit pe camp. Infirmeria era de stuf, peste noapte dispareau mortii de acolo.

Un evadat, care a stat o saptamana ascuns in padurea Letea, dar s-a predat, a fost pus in lanturi, batut si trimis la Aiud.

Stanescu si-a adus aminte ca Ficior umbla calare si ca inspira frica. Despre un anume ofiter Furnica si gardienii analfabeti din zona, el a povestit ca erau pur si simplu sadici.

Marturii cutremuratoare din iadul de la Periprava: Tortionarul Ion Ficior sarea cu calul peste trupurile detinutilor

"Pe Ficior l-am vazut cand l-a lovit pe cel care lipsea de la apel. Cand venea calare inspira frica. Eram ingroziti pentru ca stiam ca pedepseste. N-am avut niciodata pachet. Ni s-a spus ca suntem ce-i mai rau din societate si ca ne putem reabilita prin munca", a mai precizat Stanescu.

Intrebat de judecatoare daca il considera pe Ficior vinovat de cele ce se intampla la Periprava, fostul detinut politic a raspuns ca toate se intamplau sub conducerea acestuia.

"Nu aveai cui sa te plangi. Foarte multi tantari, nu puteam dormi, eram numai rani. Nu existau medicamente, doctori erau dintre detinuti. In infirmerie era o sticla de spirt. Am stat un an si ceva la Periprava. M-am ferit de carcera. Umilinta pe care o port si acum a fost firul de stuf, WC-ul din aer liber, hainele foarte subtiri. Tantarii erau insuportabili. Militarii in termen ne strigau ca suntem dusmanii lor. Aveam 18 ani si jumatate. Eram cel mai tanar de acolo", a completat barbatul.

El a mai aratat ca nu a beneficiat de reducerea pedepsei pentru munca prestata.

In momentul in care un alt fost detinut politic aflat in sala l-a intreabat pe Stanescu daca a intalnit vreodata sentimentul de compasiune din partea gardienilor sau comandantilor de penitenciar, acesta a raspuns: "Nici vorba, din banditi nu ne scoteau".

Marturiile unui medic

La acelasi termen a mai fost audiat un medic, Camelia Doru, presedintele Asociatiei ICAR. Ea a aratat ca a tratat fostii detinuti politici prin intermediul asociatiei sale si ca ii stie pe cei din sala.

"Urmarile detentiei sunt de durata. Fizice si psihice. Am studiat 100 de fosti detinuti politici, timpul mediu de detentie fiind de patru ani. Metodele de tortura cele mai frecvente au fost bataia la talpi, expunerea la frig, la lumina puternica, izolare, infometarea, lipsa conditiilor de igiena, amenintari, declaratii false sub tortura. Rezultatele au fost devastatoare: agorafobie, sindrom de stres posttraumatic, anxietate, insomnie, tulburari de atentie, cosmaruri", a aratat in fata judecatorului medicul.

Ea a precizat ca tratamentul fostilor detinuti politici trebuie insotit de psihoterapie si ca nu exista organ care sa nu fi fost afectat de aceasta experienta traumatica.

"Si-au trimis copiii in strainatate pentru a-i proteja si au ramas singuri. Dupa iesirea din inchisoare au fost pusi sa semneze un angajament potrivit caruia nu vor spune despre ce au trait. Toti au avut proprietatile confiscate si nu le-au recuperat nici dupa '89. Au continuat sa fie priviti ca niste detinuti, desi ei sunt niste eroi. De aici frustrarea lor", a aratat Camelia Doru.

In continuare, instanta a decis vizionarea unui episod din "Memorialul Durerii" referitor la colonia de munca de la Periprava. In sala, Ficior se uita cu atentie la film si analizeaza doua foi pe care are scris ceva, ultimul cuvant. Este pregatit pentru ultimul termen al procesului.

Ficior, judecat pentru crime impotriva umanitatii

In august 2014, Ioan Ficior a fost trimis in judercata, fiind acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, fiind inregistrate 103 decese.

Tortionarul Ion Ficior, trimis in judecata - e acuzat de moartea a 103 detinuti

"Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", se arata in rechizitoriul procurorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#marturii detinut Periprava, #fost detinut Periprava, #Ion Ficior judecat , #inchisoare