Fostii detinuti politici ar putea primi 24.000 de euro pentru fiecare an de detentie

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 15:48
6591 citiri
Fostii detinuti politici ar putea primi 24.000 de euro pentru fiecare an de detentie
Foto: Ziare.com

Plenul Senatului a adoptat miercuri un proiect de lege al mai multor deputati PNL prin care fostii detinuti politici vor primi despagubiri in valoare de 24.000 de euro pentru fiecare an de condamnare efectuat.

Potrivit expunerii de motive, legea vine sa corecteze o decizie a CCR prin care indemnizatia pe care o primesc fostii detinuti politici se poate incadra ca "despagubire morala".

In forma initiala, legea propunea acordarea unor despagubiri de 300 de euro pentru fiecare zi de detentie si 200 de euro pe zi pentru fiecare zi de masura administrativa, insa, in urma amendamentelor adoptate de Comisia juridica a Senatului, despagubirile vor fi acordate pentru anul de detentie, in valoare de 24.000 de euro.

Pentru deciziile judecatoresti care ar acorda sume de peste 100.000 de euro, plata va fi efectuata in doua transe egale, in interiorul a doi ani de la sentinta.

Potrivit textului, aceste compensatii banesti urmeaza sa fie acordate oricarei persoane care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care au facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si dupa decesul acestei persoane mostenitorilor sau sotului, printr-o solicitare catre instanta competenta.

In cadrul dezbaterilor din Comisia juridica au participat trei membri ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, care au prezentat motivele pentru care sustin initiativa, explicand ca, pana acum, instantele nu le-au acordat castig de cauza pe motiv ca "s-ar imbogati", astfel incat singurii bani pe care ii primesc sunt indemnizatiile.

Mai mult, acestia au acuzat faptul ca UDMR s-ar opune acestei initiative, atragandu-i atentia senatorului Gyerko Laszlo ca multi studenti au fost incarcerati in anii '50 pentru ca au solidarizat cu miscarile de protest din Ungaria, asteptandu-se ca acum si UDMR sa se "solidarizeze" cu doleantele lor. Gyerko i-a asigurat pe cei trei fosti detinuti ca el personal va sustine aceasta initiativa.

Presedintele Comisiei juridice, social-democratul Toni Grebla, a atras atentia ca textul de lege mai trebuie modificat, deoarece nu poate cuprinde masuri care sunt de competenta instantelor, insa a apreciat ca astfel de despagubiri trebuie acordate.

Proiectul a fost adoptat de plen cu 49 de voturi "pentru", sase abtineri si 30 de voturi "impotriva".

Senatul este prima Camera sesizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#detinuti politici despagubiri Guvern, #despagubiri detinuti , #inchisoare
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Sa se confiste averile fostilor activisti comunisti si securisti si urmasilor acestora
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Ma indoiesc ca aceasta lege va fi vreodata adoptata si aplicata! Oricum, nu in perioada domniei lu' Chioru' Imparat!