Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fostul deputat Mihail Sireteanu, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare

Joi, 10 Februarie 2011, ora 10:18
2352 citiri
Fostul deputat Mihail Sireteanu, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare
Foto: Camera Deputatilor

Fostul deputat Mihail Sireteanu a fost condamnat de magistratii instantei supreme la doi ani de inchisoare cu suspendare, in timp ce fostul director al Fabricii de Armament Mizil, Constantin Cazacu, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul tranzactiilor cu armament.

Astfel, potrivit deciziei ICCJ de miercuri, lui Sireteanu i-a fost confiscata suma de 9.852 de lei, iar lui Cazacu 10.556 de lei. Magistratii au dispus si instituirea de sechestru asigurator pe bunurile celor doi, pana la concurenta acestor sume.

Sentinta instantei supreme nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) l-a trimis in judecata, in 12 iulie 2006, pe Mihail Sireteanu, fost deputat in Parlamentul Romaniei, sub acuzatiile de complicitate la savarsirea infractiunii prevazute de art. 12 lit. a din Legea 78/2000 - efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

In acelasi dosar, a mai fost trimis in judecata si Constantin Cazacu, director general al SC MFA SA Mizil (fabrica de armament), pentru efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, si pentru folosirea cu rea credinta a creditelor si pentru neanuntarea comisiei de cenzori si a consiliului de administratie despre existenta starii de incompatibilitate.

Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada 2003-2004, Mihail Sireteanu si Constantin Cazacu au constituit doua societati comerciale, Emco Cas SA si Euro Business, special pentru a desfasura activitati comerciale privilegiate cu fabrica de armament MFA Mizil.

Aplicarea planului ar fi fost posibila datorita relatiilor existente intre cei doi si pozitiilor de conducere pe care le aveau in cadrul MFA Mizil: Constantin Cazacu - director general, iar Mihail Sireteanu - membru in Consiliul de Administratie, pana la data 28 iunie 2003.

"Desi se aflau in situatie de incompatibilitate, cei doi inculpati au inlesnit incheierea unui numar de 17 conventii comerciale cu cele doua firme-capusa - Emco Cas SA si Euro Business, in care erau fie actionari, fie aveau interese si care erau administrate de persoane paravan aflate in relatii de rudenie ori de prietenie cu cei doi inculpati", potrivit rechizitoriului procurorilor DNA.

Anchetatorii sustin ca Mihail Sireteanu ar fi incalcat Legea 161/2003, in momentul in care a acumulat calitatile de deputat, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si pentru petitii, din Camera Deputatilor, cu cea de cenzor al firmei Emco Cas.

Si in cazul lui Constantin Cazacu, procurorii anticoruptie au atras atentia ca acesta avea pe langa calitatea de director general la MFA Mizil si pe cea de actionar la Emco Cas, contrar statutului fabricii de armament.

Procurorii anticoruptie arata in rechizitoriu ca din probele dosarului si analiza economico-financiara intocmita de specialistii DNA a reiesit ca singura ratiune pentru care au fost create cele doua firme a fost imbogatirea inculpatilor pe seama sumelor percepute de la MFA Mizil, activitatile desfasurate de cele doua firme avand caracterul de afacere de familie.

Din probele administrate a reiesit ca, urmare a afacerilor cu firmele-capusa fabrica de armament MFA Mizil a platit 4,6 miliarde lei vechi, catre Emco Cas, respectiv 1,9 miliarde lei vechi, catre Euro Business, fara ca aceste doua firme sa presteze vreo activitate aducatoare de venituri pentru MFA Mizil.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mihail Sireteanu deputat, #condamnat inchisoare suspendare, #tranzactii armament , #inchisoare