Dosarul de coruptie de la Cornetu: Fostul prim-procuror, condamnat la 5 ani de inchisoare

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 17:46
6201 citiri
Dosarul de coruptie de la Cornetu: Fostul prim-procuror, condamnat la 5 ani de inchisoare
Foto: jurnalul.ro

Fostul prim-procuror Tomita Neagu a fost condamnat, vineri, de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita.

Decizia poate fi atacata cu recurs la instanta suprema. Procurorii anticoruptie au dispus, pe 17 aprilie 2013, trimiterea in judecata a fostului prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu Tomita Ionut Neagu si a sotiei sale, pentru infractiuni de coruptie.

Potrivit DNA, in sarcina lui Tomita Neagu, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, in prezent suspendat, au fost retinute doua infractiuni de luare de mita, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, participatie improprie la savarsirea de fals intelectual in forma continuata, spalare de bani si fals in declaratii in forma continuata.

In dosar este implicata si sotia procurorului

Sotia sa, Olimpia Neagu, ofiter specialist in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a fost trimisa in judecata pentru complicitate la luare de mita in forma continuata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, participatie improprie la savarsirea de fals intelectual in forma continuata, fals in declaratii in forma continuata si spalare de bani.

La randul sau, Dumitru Catalin Vlad, procuror la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, fost magistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti (la data comiterii faptelor), este acuzat de luare de mita, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, instigare la savarsirea de spalare de bani si participatie improprie la savarsirea de fals intelectual.

In sarcina lui Adrian Richartt Zamfirachi, avocat suspendat la Baroul Bucuresti, s-au retinut complicitate la luare de mita in forma continuata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, participatie improprie la savarsirea de fals intelectual, in forma continuata, si spalare de bani.

O alta persoana trimisa in judecata este Ovidiu Szasz, acuzat de complicitate la luare de mita in forma continuata, complicitate la dare de mita, in forma continuata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, participatie improprie la savarsirea de fals intelectual si spalare de bani.

Neagu, denuntat de primarul din Jilava

In perioada 2009 - 2010, in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, Tomita Neagu, cu complicitatea sotiei sale, a lui Adrian Zamfirachi si a lui Ovidiu Szasz, a pretins, primit si acceptat de la o persoana denuntatoare, ca mita, mai multe bunuri, pentru a fi solutionate dosarele penale aflate in lucru pe rolul parchetului pe care il conducea, in care denuntatorul era cercetat in calitate de primar sau dosare constituite ca urmare a sesizarilor formulate de denuntator.

DNA: Procurorul Tomita Neagu a fost denuntat de primarul din Jilava

Sotii Neagu au primit de la denuntator un teren intravilan de 1.000 metri patrati si in plus acesta le-a achitat cheltuielile de cazare de 3.300 de dolari, ocazionate de un sejur petrecut de cei doi in orasul Beverly Hills din SUA si le-a remis un televizor de 8.300 de lei. Un al doilea lot cu suprafata de 1.000 metri patrati i-a revenit lui Zamfirachi.

Procurorul Tomita Neagu, retinut de DNA dupa ce a primit mita o excursie in Las Vegas

Dumitru Catalin Vlad, in calitatea sa de procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a acceptat de la acelasi denuntator un teren intravilan de 1.000 metri patrati pentru a solutiona favorabil un dosar penal constituit ca urmare a unei plangeri formulate de acesta.

Pentru a disimula adevarata provenienta a acestui imobil, platit in realitate de denuntator, Dumitru Catalin Vlad s-a folosit de o persoana interpusa care a semnat contractul de vanzare-cumparare.

In plus, pentru a crea aparenta ca a achitat valoarea terenului dobandit, Tomita Neagu a incheiat cu Zamfirachi un contract de imprumut fictiv de 10.000 euro.

Fostul prim-procuror Tomita Neagu, eliberat dupa zece luni de arest

In 2008, Tomita Neagu a pretins si primit, prin intermediul avocatului Zamfirachi, 40.000 de lei de la o persoana cercetata pentru conducerea unui autovehicul fara a avea permis de conducere, in scopul de a dispune o solutie de scoatere de sub urmarire penala.

In perioada 2009 - 2011, cu ocazia completarii declaratiilor de avere, sotii Neagu au mentionat in fals ca au imprumutat de la Zamfirachi 10.000 euro. In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asupra bunurilor mobile si imobile ale sotilor Neagu, precum si ale lui Dumitru Vlad si Zamfirachi. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Tomita Neagu inchisoare, #Tomita Neagu condamnata, #Tomita Neagu mita, #prim procuror inchisoare , #inchisoare