Galati: Opt ani de inchisoare pentru un politistul care a impuscat un tanar

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 13:34
4138 citiri
Galati: Opt ani de inchisoare pentru un politistul care a impuscat un tanar

Politistul din comuna galateana Oancea, care a impuscat mortal un consatean pe 2 august 2009, a fost condamnat de judecatori la opt ani de inchisoare si la plata unor daune morale si materiale in valoare de 77.000 de lei catre familia victimei.

Desi era pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 15 si 25 de ani, politistul Teodoru Toader a primit doar opt ani de detentie, deoarece judecatorii au tinut seama de faptul ca el a fost provocat in mod sistematic de tanarul pe care l-a impuscat.

Din pedeapsa se scade perioada petrecuta de politist in arest preventiv, adica mai bine de opt luni.

Politistul Teodoru Toader, caruia i-au fost interzise si mai multe drepturi civile, a fost obligat si la plata unor daune morale si materiale in valoare totala 77.000 de lei catre familia victimei.

"Obliga pe inculpatul Toader Teodoru la plata sumei de 17.000 de lei cu titlu de despagubiri materiale catre partea civila Musat Aurel Ginel si la plata a cate 20.000 de lei fiecare catre partile civile Musat Aurel Ginel, Musat Angela si Musat Monica cu titlu de daune morale", se mai arata in decizie. Sentinta nu este definitiva. Ea poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Galati.

Pe 2 august 2009, agentul principal Teodoru Toader, in varsta de 32 de ani, ajutorul sefului de post din Oancea, a tras sase gloante intr-un barbat de 28 de ani, Ciprian Musat. Victima, fara permis de conducere, asculta muzica la maximum intr-un autoturism parcat in centrul comunei, in fata blocului in care locuieste politistul. Acesta din urma nu se afla in timpul programului de lucru, insa l-a atentionat pe tanar ca nu are permis si i-a spus sa reduca volumul sistemului audio al masinii deoarece tulbura linistea publica.

Intre cei doi a izbucnit o altercatie, iar agentul a scos pistolul si a tras. Medicii SMURD care au preluat pacientul si l-au transportat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Galati au declarat ca acesta prezenta mai multe plagi impuscate, dintre care cele mai grave erau in cap, in torace si in abdomen. Dupa ce a fost stabilizat, barbatul de 28 de ani a fost preluat de un elicopter si transportat la Spitalul Floreasca din Bucuresti, unde a decedat pe 3 august.

In noaptea care a urmat incidentului armat, Teodoru Toader a fost retinut pentru 24 de ore. A doua zi, el a fost prezentat Tribunalului Galati, care a eliberat pe numele lui un mandat de arestare preventiva.

Gestul sau i-a socat pe colegii din Politie, care l-au caracterizat drept un bun profesionist. Teodoru Toader a absolvit Scoala de Agenti de Politie din Campina in 1999 si a fost repartizat la postul din comuna Oancea. In primii doi ani de activitate, a obtinut calificativul "bine", dupa care a fost evaluat doar cu "foarte bine". El este casatorit si are doi copii minori.

Victima sa avea cazier judiciar, au relevat cercetarile. In anul 2001, Ciprian Musat a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru furt calificat, in urma unei anchete la care a colaborat si Teodoru Toader. Musat a fost eliberat conditionat cu un an mai devreme, in 2003, si de atunci l-a sicanat in mod sistematic pe politist. Ciprian Musat venise recent din Spania si urma sa se casatoreasca. El a fost inmormantat in comuna Oancea.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Politist arestat, #politist impuscat tanar, #condamnare politist , #inchisoare