Inca doi tortionari au fost deconspirati - Ar fi vinovati de moartea a peste 200 de detinuti

Joi, 30 Iunie 2016, ora 11:19
6267 citiri
Inca doi tortionari au fost deconspirati - Ar fi vinovati de moartea a peste 200 de detinuti
Foto: Arhiva Ziare.com

Numele a inca doi tortionari din perioada comunista au fost dezvaluite, joi, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Este vorba despre Gheorghe D. Bostina, general-maior de securitate, si colonelul Marian Ventura Petrescu.

Ambii s-ar face vinovati de moartea a peste 200 de persoane, potrivit ICCMER, care a depus si o plangere penala la Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Radu Preda, directorul ICCMMER, a declarat ca Bostina este responsabil de moartea a 100 persoane in colonia de munca fortata de la Periprava, judetul Tulcea. Decesele s-ar fi inregistrat intre anii 1957 si 1964. La randul sau, Marian Petrescu ar fi responsabil de moartea a 104 detinuti politici.

Cei doi, a subliniat Preda, ar fi aplicat un regim de detentie dur, unul practic de exterminare, care a dus la decesul multor oameni. Detinutii erau supusi la infometare, presiune fizica si psihica, lipsa de asistenta medicala, conditii dure de munca, sanctiuni disciplinare abuzive.

Ambii sunt inca in viata, potrivit Evidentei Populatiei.

Radu Preda a mai facut un apel la autoritati victimele tortionarilor, sa conlucreze pentru demascarea si tragerea la raspundere a celor vinovati. De asemenea, Radu Preda le-a cerut rudelor celor ucisi de tortionari sa contacteze ICCMMER, pentru a sa crea o baza de date ADN.

IICCMER a anuntat in urma cu trei ani ca, treptat, va face publica lista tortionarilor din perioada comunista.

Mai multe nume au fost dezvaluite pana acum. Dosarul lui Ion Ficior, de la Periprava, se afla pe rolul judecatorilor. In prima instanta, Ficior a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.

De asemenea, Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost condamnat definitiv la 20 de ani de inchisoare cu executare, pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#tortionari comunism, #tortionari deconspirati ICCMER , #comunism