Inchisoare si despagubiri de peste un milion de euro pentru trafic de comori dacice

Marti, 11 August 2015, ora 10:10
4146 citiri
Inchisoare si despagubiri de peste un milion de euro pentru trafic de comori dacice
Foto: Ziare.com

Judecatoria Deva a condamnat luni noua persoane pentru furt si trafic de bratari dacice si monede din aur.

Cele noua persoane gasite vinovate au fost condamnate la pedepse cuprinse intre doi si sase ani de inchisoare si la plata unor despagubiri in valoare de aproape 1,4 milioane de euro.

Dosarul vizeaza constituirea unui grup infractional organizat, furtul si traficarea peste hotare a mai multor bratari dacice si monede din aur si argint ce au fost sustrase din zona cetatilor dacice situate in Muntii Orastiei.

O persoana a fost achitata in acelasi dosar. Judecatorii au mai stabilit ca o parte dintre inculpati nu vor avea voie sa mearga in zona siturilor arheologice din Muntii Orastiei pe o perioada cuprinsa intre 2 si 5 ani.

In vederea recuperarii prejudiciului creat de activitatile desfasurate, instanta a mentinut sechestrul asigurator impus anterior pe bunurile condamnatilor.

Inculpatii au mai primit si interdictia de a-si exercita anumite drepturi civile, conform sentintei publicate pe portalul instantelor de judecata.

Aurul dacic, scos din tara de traficanti in rezervoarele masinilor

Cele mai grele pedepse le-au primit Sorin Daniel Jurca si Calin Corhan, acestia fiind condamnati la sase ani de inchisoare si interdictia a de a intra, timp de cinci ani, in perimetrul siturilor dacice din Muntii Orastiei.

De asemenea, sarbul Ilic Ljubisa a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si interdictia de a intra intr-un sit arheologic din Muntii Orastiei pentru cinci ani.

Instanta a dispus ca inculpatii sa achite in solidar sau individual o suma de 1,22 milioane euro si 166.000 de dolari, sub forma unor despagubiri catre Statul Roman prin Ministerul Culturii.

Banii reprezinta cheltuieli ocazionate de recuperarea si expertizarea unor bratari dacice din aur si argint, a unor monede din aur si argint si a unor bijuterii sustrase de inculpati din cetatile dacice din Muntii Orastiei.

Astfel, inculpatii Radu Horia Camil, Luncan Viorica si Bodea Ioan vor trebui sa achite Ministerului Culturii 101.523 de dolari si 210.415 de euro pentru cheltuielile de expertizare, repatriere si compensatii pentru o bratara dacica din aur in greutate de 682 de grame, 200 de monede din aur tip Lysimachos si 500 de monede de argint tetradrahme.

Radu Horia Camil, Corhan Calin si Jurca Daniel Sorin vor plati, in solidar, statului roman prin Ministerul Culturii 30.676 euro, reprezentand contravaloarea a 25 denari de argint, 6 piese monetare din bronz (Procopius), un inel din aur cu camee (din epoca romana), o bratara tracica din argint in greutate de 26,84 grame, 58 denari imperiali, 99 denari republicani din argint, 43 denari romani din argint in oala de lut.

De asemenea, Corhan Calin va trebui sa plateasca Ministerului Culturii 232.600 de euro reprezentand 2.160 de denari romani, denari republicani, o bratara din bronz, o aplica din bronz, fibule romane.

Jurca Daniel Sorin este obligat de instanta sa achite 65.000 de dolari pentru o bratara dacica din aur si 5.100 de euro pentru 83 de monede romane si tetradrahme de argint.

La randul sau, sarbul Ilic Ljubisa va trebui sa plateasca statului roman 280.000 de euro, din care jumatate reprezinta compensatii achitate unui colectionar elevetian, iar diferenta cheltuieli de expertizare si repatriere.

Descoperire senzationala la Sarmizegetusa Regia, facuta din intamplare de un paznic

In final, instanta a dispus ca Moc Daniel sa plateasca Ministerului Culturii suma de 150.000 de euro pentru o bratara dacica din aur.

Sentinta poate fi atacata cu drept de apel in zece zile de la comunicare.

Dosarul in care au fost judecate cele zece persoane a fost finalizat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia in anul 2008, inculpatii fiind acuzati ca intre 1997 si 2007 au sustras din situl Sarmizegetusa Regia mai multe tezaure arheologice pe care le-au valorificat pe piata neagra a antichitatilor.

Cei zece au fost cercetati de procurori pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, efectuare neautorizata de detectii si sapaturi in siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si santaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inchisoare trafic comori dacice, #despagubiri trafic comori dacice, #trafic comori dacice , #inchisoare
Comentarii