MAE, despre inchisorile secrete CIA din Romania: Ancheta e in derulare

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 23:27
1751 citiri
MAE, despre inchisorile secrete CIA din Romania: Ancheta e in derulare
Foto: globalpost.com

Ministerul Afacerilor Externe a raspuns, vineri, cererii Parlamentului European de a deschide o ancheta independenta legata de existenta centrelor de detentie ale CIA in Romania, precizand ca o ancheta este deja in curs.

Potrivit unui comunicat al MAE, "autoritatile romane nu detin niciun fel de informatii din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism".

In plus, diplomatia romana sustine ca nu au existat, pana acum, dovezi care sa arate ca "persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti".

Parlamentul European a votat, joi, o rezolutie in care arata ca exista un "climat de impunitate din jurul complicitatii statelor membre UE cu programele secrete de 'transfer' si detentie ale CIA a permis continuarea incalcarii drepturilor fundamentale, asa cum rezulta din programele de supraveghere in masa dezvoltate de SUA si de unele state membre, se sustine intr-o rezolutie a PE votata joi in sesiunea plenara de la Strasbourg".

Parlamentul European cere Romaniei o ancheta privind inchisorile CIA

Eurodeputatii se declara "foarte dezamagiti" de refuzul Comisiei Europene de a raspunde substantial la recomandarile facute de Parlamentul European in rezolutia sa din septembrie 2012, adoptata ca urmare a lucrarilor Comisiei temporare privind acuzatiile de utilizare a statelor europene pentru transportul si detentia ilegale de prizonieri.

Aceste recomandari sunt reintegrate in rezolutia din acest an. De exemplu, eurodeputatii cer din nou Comisiei sa investigheze daca regulile UE au fost incalcate de colaborarea cu programul CIA.

Drept raspuns, MAE reaminteste ca o Comisie de ancheta special dedicata verificarii alegatiilor invocate de Rezolutie a fost instituita de Senatul Romaniei in decembrie 2005. Concluziile raportului pe care Comisia de ancheta l-a adoptat in 2008 arata clar ca nu au existat baze secrete americane in Romania.

Ponta, despre solicitarea PE privind inchisorile CIA: Facem tot ceea ce e normal pe plan european

Ministerul de Externe mai subliniaza ca "o ancheta judiciara a fost deja declansata si este in derulare. Autoritatile competente intreprind toate demersurile necesare pentru solutionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept si a drepturilor omului".

M.M.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#MAE inchisori CIA ancheta, #Parlamentul European inchisori CIA, #inchisori CIA Romania , #inchisoare