Marea eliberare ingrozeste bucurestenii. Scarile de bloc, impanzite de afise: Hotii sunt flamanzi si liberi!

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 22:21
9555 citiri
Marea eliberare ingrozeste bucurestenii. Scarile de bloc, impanzite de afise: Hotii sunt flamanzi si liberi!
Foto: Arhiva Ziare.com

In ultimele saptamani, odata cu intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu, care a scos din inchisori sute, daca nu chiar mii de detinuti, in scarile de bloc din Bucuresti s-au inmultit afisele prin care locatarii sunt avertizati ca "Hotii sunt flamanzi si liberi".

E modul in care administratorii sau unii locatari incearca sa traga un semnal de alarma si sa se apere, pe ei si pe vecini, de situatii periculoase care pot aparea.

De altfel, conform Digi24, au si fost inregistrate astfel de cazuri. Un administrator de bloc din Capitala a povestit pentru sursa citata ca recent au fost sparte, in plina zi, doua apartamente in bloc. Mai mult, potrivit acestuia, in astfel de cazuri vecinilor le este teama sa intervina.

Cel mai adesea, interfonul nu e o bariera, pentru ca infractorii se dau drept angajati ai postei, Distrigaz, anunta ca au venit sa citeasca diferite contoare, cum sunt cele electrice, sau sa verifice instalatii. Mai nou, se dau drept angajati ai firmelor de catering, veniti sa livreze mancare la domiciliu.

In perioada 19 - 23 octombrie, imediat dupa intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu, au fost eliberati aproape 530 de detinuti. In final, insa, vor beneficia de aceasta lege peste 3.000 de detinuti, conform estimarilor neoficiale.

"In orice tara civilizata, de la iesirea din penitenciar, e luat in supravegherea politiei, este dus la cabinet la psiholog. Se lucreaza foarte mult ca sa nu mai ajunga inapoi", afirma Iulian Surugiu, liderul unui sindicat din Politie.

Insa in Romania lucrurile stau altfel. "In ciuda faptului ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a dat asigurari ca detinutii liberati in baza acestei legi vor fi supravegheati de consilierii de probatiune, acest lucru nu este adevarat si toti cunoscatorii acestui domeniu spun ca sunt foarte mari sanse ca multi dintre beneficiarii legii sa se intoarca foarte repede in spatele gratiilor", au avertizat consilierii de probatiune inca de la primul val de detinuti eliberati.

Vineri, ministrul Justitiei a dat de inteles ca nu el poarta raspunderea pentru decizia care a dus la eliberarea unui numar mare de detinuti. "In Parlament s-a modificat, s-a schimbat sensul solutiei", a declarat el.

Deja au fost inregistrate mai multe cazuri de recidiva, faptasii fiind detinuti eliberati dupa 19 octombrie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#detinuti eliberati Legea recursului compensatoriu, #efecte eliberare detinuti, #detinuti liberati furturi, #afise hoti scari bloc , #inchisoare