Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marturii din Periprava: Ca sa supravietuiesti, trebuia sa spui mereu "nu mi-e foame, nu mi-e frig, nu ma doare"

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 16:23
4557 citiri
Marturii din Periprava: Ca sa supravietuiesti, trebuia sa spui mereu "nu mi-e foame, nu mi-e frig, nu ma doare"

Octavian Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, a povestit miercuri despre pedepsele pe care le aplica fostul sef de la Periprava, Ion Ficior, detinutilor politici.

"Toti comandantii erau foarte duri, dar Ion Ficior iesea din tipare", a spus Bjoza la Digi 24.

"Prin mana lui Ficior au trecut mii de detinuti. N-are de unde sa-si mai aduca aminte de noi, dar noi de el, da. Am fost scosi sa plantam arpagic si de foame am inceput sa mancam arpagic. Am avut arsuri groaznice. Unul dintre noi a spus sa ne umplem buzunarele cu arpagic pentru bolnavii din penitenciar. Un militar a observat, a chemat gardianul si ne-a pus sa dam haina vargata jos, sa stam in genunchi si sa scoatem tot ce aveam. Eram trei tineri si fiecare gramajoara n-avea mai putin de doua kilograme. Doi dintre noi am reusim sa mancam tot.

Al doilea tortionar, desconspirat - a condus un "lagar al mortii"

Am avut arsuri o saptamana. Insa unul dintre noi n-a reusit sa manance, si s-a intamplat ca in acel moment sa treaca in inspectie comandatul Ficior. Gardianul i-a spus ce s-a intamplat si el a zis: Lasa ca iti dau eu de mancare. A venit in spatele lui, i-a tras un pumn in tampla si cand a cazut la pamant i-a dat cu cizma in cap. Mai bine de doua saptamani nu i se distingeau ochii, gura, nasul", a povestit fostul detinut politic la Periprava.

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici explica atitudinea comandantilor prin faptul ca acestia ar fi fost manipulati. Acestora li se insufla ideea ca detinutii politici erau dusmanii oamenilor saraci din Romania.

"Injuraturile erau la ordinea zilei pe tot intinsul Romaniei, pentru ca detinuti politici au fost in peste 100 de lagare si inchisori. Modul de adresare era acelasi, ceea ce ma face sa cred ca erau pregatiti centralizat, prea se purtau la fel cu noi, in locuri diferite", opineaya Octavian Bjoza.

El a fost condamnat cand avea varsta de 19, pentru ca facea parte dintr-o "Organizatie paramilitara care avea drept scop rasturnarea pe calea violentei a regimului democrat popular din tara noastra".

"Aceasta organizatie a existat. Pedepsele au fost exagerat de mari, pentru ca n-am apucat sa facem mai nimic. Depusesem un juramant, aveam un plan de lupta, un statut. Trebuia sa luam legatura de urgenta cu partizanii din muntii Fagarasului, noi nestiind ca de o luna fusesera prinsi prin tradare. Luptam pentru ca rusii sa plece. Prin toate padurile patriei erau divizii de tancuri si infanterie ale armatei rosii eliberatorii, care, dupa ce au venit, au uitat sa plece 14 ani, iar la plecare au luat si o halca din trupul patriei", a completat Octavian Bjoza.

Acesta a mai explicat ca multi colegi ai sai au murit de tuberculoza sau prin infometare, adaugand ca el este unul dintre putinii care au scapat sanatosi din lagare.

"Am beneficiat de o forta fizica iesita din comun, dublata de o forta psihica pe masura si de credinta in Dumnezeu. Cei care au facut cel putin 10 ani de inchisoare imi ziceau ca trebuie sa ai in permanenta mentalitate de invingator. Sa-ti spui mereu: nu mi-e foame, nu mi-e frig, nu ma doare", a declarat fostul detinut politic.

"Este important sa se stie ce s-a intamplat, pentru ca s-au intamplat lucruri incredibile", a incheiat Octavian Bjoza.

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a prezentat, miercuri, profilul complet al celui de al doilea tortionar comunist identificat de autoritati.

Este vorba despre Ion Ficior, cel care a condus in perioada 1960-1963 lagarul de detinuti politici de la Periprava din Delta Dunarii. IICCMER a anuntat ca a trimis catre Parchetul General sesizare privindu-l pe tortionarul Ficior, acuzat de genocid.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Octavian Bjoza marturii inchisoare, #tortionar Ficior genocid, #tortionar Periprava marturii , #inchisoare