Melania Vergu, fost consilier al lui Funeriu, condamnata la 4 ani de inchisoare cu executare

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 17:04
6265 citiri
Melania Vergu, fost consilier al lui Funeriu, condamnata la 4 ani de inchisoare cu executare
Foto: Ziua Cargo

Melania Vergu, fost consilier personal al lui Daniel Funeriu, pe vremea cand acesta era ministru al Educatiei, a fost condamnata marti la patru ani inchisoare cu executare, intr-un dosar legat de fraude cu fonduri europene.

Decizia a fost luata marti de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, insa nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Magistratii au mai dispus confiscarea sumei de 6.492.653 lei, de la fostul consilier.

Melania Vergu a primit 3 ani de inchisoare pentru savarsirea mai multor infractiuni, la care s-a adaugat un spor de 1 an inchisoare, iar in final ea va executa pedeapsa de 4 ani inchisoare.

De asemenea, instanta i-a interzis Melaniei Vergu ca pe o perioada de 3 ani sa mai aiba calitatea de administrator sau asociat la vreo societate comerciala, de a desfasura vreo activitate ce implica fonduri UE si de a mai detine functia de consilier al vreunui ministru in Guvernul Romaniei.

Judecatorii au luat act ca Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, Organism Intermediar POSDRU nu s-a constituit parte civila in cauza.

Fost consilier al ministrului Educatiei, trimis in judecata

Totodata, a fost mentinut sechestrul asigurator pana la concurenta acestei sume asupra unor imobile situate in Bucuresti, str. Ion Campineanu si Bd. Aviatorilor, aflate in proprietatea Melaniei Vergu, ea avand de platit si 8.000 lei cheltuieli judiciare avansate de stat.

In decembrie 2012, Melania Vergu, fost consilier personal al ministrului Educatiei, administrator si asociat al SC Edu Tim Consultanta Europeana, a fost trimisa in judecata de DNA pentru fraudarea fondurilor POSDRU.

Ea era acuzata de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunitatilor Europene, inselaciune si conflict de interese.

Melania Vergu, fostul consilier al ministrului Funeriu, urmarita penal

Ce probleme au gasit procurorii DNA

Potrivit DNA, in 8 octombrie 2008 Melania Vergu, in calitate de administrator si asociat al unei firme, a formulat la Autoritatea de Management POSDRU o cerere de finantare in vederea obtinerii de fonduri europene.

Ea a prezentat documente si declaratii inexacte in care a consemnat date nereale referitoare la conditiile pe care le indeplinea societatea sa in vederea accesarii unor sume acordate prin programul POSDRU (numarul de angajati, profitul si cifra de afaceri, experienta in domeniul formarii profesionale etc.).

"Ca urmare, firma a devenit beneficiar de fonduri europene pentru proiectul 'Practica sa inveti, invata sa practici'. In cadrul acestui proiect, in cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, Vergu a mentionat date nereale referitoare la munca prestata in vederea obtinerii de date referitoare la programele de pregatire practica pentru elevi si studenti", sustineau procurorii.

Potrivit acestora, "in realitate, aceste date au fost obtinute de Melania Vergu, care, in calitatea sa de consilier personal al ministrului invatamantului, a formulat doua adrese catre unitatile de invatamant superior si inspectoratele scolare".

De asemenea, Melania Vergu, in calitate de reprezentant al societatii, a mai formulat doua cereri de rambursare in care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate in cadrul proiectului.

"In aceasta modalitate, SC Edu Tim Consultanta Europeana a obtinut pe nedrept suma de aproape 6,5 milioane lei, reprezentand fonduri europene si de la bugetul national. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a doua imobile apartinand inculpatei Vergu", precizau procurorii.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Melania Vergu inchisoare executare, #Vergu consilier Funeriu inchisoare, #Vergu frauda fonduri europene , #inchisoare