Ministerul Justitiei vrea declasificarea unor informatii privind inchisorile

Joi, 16 Mai 2013, ora 21:40
1213 citiri
Ministerul Justitiei vrea declasificarea unor informatii privind inchisorile

Ministerul Justitiei (MJ) propune printr-un proiect de hotarare declasificarea si schimbarea clasei de secretizare a unor documente referitoare la activitatea penitenciarelor, emise intre 1972 si 2002, pentru ca ar incalca Legea privind liberul acces la informatiile de interes public, potrivit unui proiect de hotarare.

Informatiile se refera la activitatea fostei Directii Generale a Penitenciarelor, actuala Administratie Nationala a Penitenciarelor (ANM), si a unitatilor subordonate acesteia, informeaza Mediafax.

Proiectul prevede "declasificarea informatiilor secrete de stat" si "trecerea in alta clasa ori nivel de secretizare" a unor documente emise in perioada 14 ianuarie 1972 - 31 decembrie 2002 de catre aceste institutii.

De asemenea, se cere si "declasificarea informatiilor secrete de stat si secrete de serviciu" cuprinse in unele documente emise de Ministerul de Interne in perioada 14 ianuarie 1972 - 15 ianuarie 1991, referitoare la Directia Generala a Penitenciarelor si unitatile subordinate.

In plus, in nota de fundamentare a proiectului se motiveaza aceasta decizie pri faptul ca divulgarea informatiilor respective nu pune in pericol siguranta nationala sau interesele institutiilor vizate.

De asemenea, Ministerul Justitiei aminteste ca mentinerea clasificarii categoriilor de informatii respective "incalca prevederile Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public", in timp ce declasificarea lor "reduce costurile necesare aplicarii masurilor specifice de protectie", se mai arata in nota.

Totodata, prin adoptarea proiectului de hotarare, s-ar elimina restrictiile specifice sistemului comunist privind accesul la informatiile de interes pentru cetatenii statului roman si s-ar asigura buna desfasurare a activitatii institutiilor, potrivit documentului citat.

Propunerile si observatiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris pe adresa Ministerului Justitiei, se arata pe site-ul institutiei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ministerul Justitie declasificare informatii penitenciare, #declasificare informatii penitenciare, #declasificare penitenciare , #inchisoare