Nicolae Manolescu, despre cartile scrise in inchisori: O escrocherie nationala, o bataie de joc fara margini

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 18:35
3818 citiri
Nicolae Manolescu, despre cartile scrise in inchisori: O escrocherie nationala, o bataie de joc fara margini
Foto: Arhiva Ziare.com

Profesorul Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor, considera ca scrierea si publicarea unor carti in detentie, in ultimii ani, reprezinta "o escrocherie nationala", "o bataie de joc fara margini".

"Toata povestea este de o bataie de joc fara margini, o escrocherie nationala. Oameni care nu stiu sa scrie, care pretind ca au scris nu una, ci mai multe carti...Dar mai este o intrebare: profesorii, mari specialisti, Dan Pavel, Paul Dobrescu, Miron de la ASE, care au facut referate favorabile.

Sau cei care au facut referat favorabil lui Dinel Staicu, care a avut problema cu teza lui de doctorat, care era facuta de altcineva. Adica chestii flagrante. Pentru Copos, un profesor, Brezeanu, de la Facultatea de Istorie, in timpul decanatului lui Cioroianu. Sunt peste 100 de cazuri. Am vazut lista pe care a publicat-o ministerul", a declarat, luni, Nicolae Manolescu.

Nicolae Manolescu, despre plagiate si detinutii-carturari: I-as scoate din invatamant pe profesorii care au girat lucrarile

El spune ca acest fapt este "foarte grav" si vede necesar ca ministrul Justitiei "sa intervina si sa abroge aceasta masura".

"Nu inteleg de ce, pana acum, tribunalele au refuzat sa faca cunoscute aceste lucruri si abia acum, cu noul Guvern, au iesit la iveala", a spus Manolescu. El s-a intrebat "ce se intampla cu cartile, pe care nu le-a vazut nimeni, pentru ca ele au fost cumparate in tiraje integrale de catre beneficiari". "Ceea ce ma face sa cred ca si le-au platit. Aici sunt niste edituri, in special una la Craiova care a profitat din plin, are zeci de carti", a adaugat Manolescu.

In opinia acestuia, "trebuie mers la radacina si vazut cine a dat aceasta dispozitie, in ce conditii, pe ce idee s-a pus problema, ce se intampla cu aprobarile si cum s-a ajuns la aceasta aberatie".

Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

"Ca nu e vorba de un caz, doua, noua. E vorba de nenumarate situatii. Sunt peste o suta. Peste o suta. Sunt oameni luati nu numai pentru coruptie, ci si pentru omor. Li s-a redus pedeapsa de omor pentru ca au scris o carte", a spus profesorul, subliniind ca, "in primul rand, ar trebui interzis tot si apoi evaluate lucrarile si luati la intrebari cei care au dat recomandarile".

Despre doctoratele plagiate

Nicolae Manolescu a vorbit si despre doctoratele plagiate. "Nu e posibil sa nu te uiti macar pe bibliografia lucrarii si sa vezi - cazul Toba - la litera A, Apud, ca Ionescu", a afirmat el. "Sunt mai multi oameni acolo. N-a vazut nimeni aceste chestii? Nu se poate asa ceva. Nu a vazut Brezeanu asta de la Istorie ca lucrarea lui Copos e copiata? Am vazut si eu pasaje", a spus Manolescu.

Potrivit lui Manolescu, un detinut nu se poate documenta in puscarie pentru a realiza o lucrare stiintifica.

"Si pe urma, cum se informeaza ei? Ca sa scrii o carte trebuie sa si citesti. Sa ai bibliografie. Eu inteleg ca ei primesc un pachet pe saptamana cu alimente, dar primesc si carti? Au biblioteca? O sectie de specialitate in puscarie, la Jilava, la Rahova sau la Targsor?", a comentat presedintele USR.

Detinutii-scriitori nu ies mai repede din inchisoare - proiect

Referindu-se la cartile scrise in detentie de fostul premier Adrian Nastase, Manolescu a spus ca acesta "era capabil", ceea ce "nu se poate vorbi, de pilda, de MM Stoica".

"Ca a scris Nastase si Paul Dobrescu i-a facut referatul. Adrian Nastase era capabil, a mai scris. Daca le-o fi scris el. Nu stiu. Eu sunt prieten cu el, dar asta nu inseamna neaparat ca il cred pe cuvant. Dar nu e numai cazul lui. Sunt nenumarati altii.

Am vazut blogul lui MM Stoica, de exemplu. Plin de greseli de exprimare si de ortografie. Pai cum sa scrie asta o carte? In ce limba? Nu inteleg. Nu se poate asa ceva. Dinel Staicu si altii... Lui Becali, Gigi, cine i-a facut referatul? Insusi mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza. Incredibil, totusi. Incredibil", a afirmat Nicolae Manolescu.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Nicolae Manolescu carti inchisori, #Nicolae Manolescu detinuti carti , #inchisoare