Pedepse record de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie in vami

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 09:07
7277 citiri
Pedepse record de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie in vami
Foto: Arhiva

Cea mai mare dintre pedepsele primite, miercuri, de inculpatii in dosarul in care primarul din Foeni, politisti de frontiera si vamesi de la Moravita au fost judecati pentru coruptie este de opt ani si jumatate de inchisoare, majoritatea celor condamati declarand recurs la sentinta Curtii de Apel Timisoara.

Judecatorii Curtii de Apel Timisoara s-au pronuntat, miercuri, in dosarul in care primarul comunei timisene Foeni, Dobrivoi Miomir Cizmas, politisti de frontiera si vamesi de la Punctul de Trecere a Frontierei Moravita, precum si traficanti de tigari au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, pentru fapte de coruptie.

Conform sentintei, Cizmas, acuzat de complicitate la dare de mita, a primit sase luni de inchisoare cu suspendare conditionata si s-a dispus confiscarea sumei de 300 de euro.

Stenograme din dosarul mitei in vami: Cum puteti sa ii tineti la ciorap? Eu nu pot, ca ma racaie de mor

In acest dosar au fost judecati si mai multi agenti de politie de frontiera. Astfel, Alin Dimitrie Baul a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, Liviu Danut Butta a primit sase ani si sase luni de inchisoare cu executare, iar Nicolae Mihalaiche a primit cinci ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Un alt agent, Sergiu Straut, acuzat de aderare la un grup infractional organizat, luare de mita, in forma continuata, si complicitate la contrabanda calificata, in forma continuata, a primit cinci ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Printrei cei care au primit pedepse cu executare in acest caz se mai numara agentii Adrian Sebastian Sverginski, cu patru ani si opt luni de inchisoare cu executare, Ion Rada, cu sase ani de inchisoare cu executare si Ciprian Marius Mates, condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare, Dumitru Lucian Duduman, cu trei ani de inchisoare cu executare, Corina Palimaru, care a primit patru ani de inchisoare cu executare, Oliwer Cheveresan, cu patru ani si sase luni inchisoare cu executare si Aurel Marian Blaj, cu trei ani de inchisoare cu suspendare conditionata.

Primele condamnari in dosarul coruptiei din vami

Acestora le-au fost confiscate diverse sume, iar instanta i-a obligat sa plateasca despagubiri considerabile catre stat.

In acelasi dosar au fost judecati si mai multi vamesi de la Biroul vamal Moravita, care au primit, de asemnea, pedepse cu executare. Este vorba, printre altii, despre Ion Mihnea Fenesan, Ioan Galeancu si Florica Anica Nabadan.

Printre vamesii trimisi in judecata se numarau si Radu Zahei si Velimir Stoian, ambii decedati intre timp, iar in cazurile lor instanta a obligat mostenitorii la plata unor despagubiri catre stat.

Vamesii corupti strangeau pana la 15.000 de euro pe zi din spaga

Alaturi de functionari, au fost judecate mai multe persoane care faceau trafic cu tigari cu ajutorul acestora, traficantii primind, de asemenea, pedepse cu executare. Unul singur a fost achitat.

Cu exceptia celor doi achitati, toti ceilalti condamnati au declarat recurs la decizia Curtii de Apel Timisoara, care va fi judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In iunie 2011, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a 41 de inculpati, din care unul in stare de arest preventiv, ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moravita si persoane implicate in traficul cu tigari, in legatura cu remiterea unor sume de bani pentru a inlesni, la trecerea frontierei de stat a Romaniei, traficul ilegal cu tigari provenite din Serbia, a caror valoare in vama este de aproximativ 3,3 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#condamnari spaga vami, #condamnari coruptie Moravita, #inchisoare coruptie Moravita , #inchisoare