Povestea incredibila a detinutilor din cea mai saraca tara din lume - au fost nominalizati la Grammy

Luni, 08 Februarie 2016, ora 20:24
6388 citiri
Povestea incredibila a detinutilor din cea mai saraca tara din lume - au fost nominalizati la Grammy
Foto: Captura Youtube/Zomba Prison Project Mini Documentary

In cea mai saraca tara din lume, o condamnare la inchisoare inseamna o condamnare sigura la moarte. Asta pentru ca daca detinutul nu este infectat cu SIDA cand e incarcerat, cu siguranta va avea virusul cand paraseste inchisoarea Zomba.

In ciuda conditiilor vitrege, mai multi detinuti au decis sa-si faca o formatie. Cantecele lor sunt inspirate din viata reala si au titluri precum "Please, Don't Kill my Child" (Te rog nu-mi ucide copilul) sau "I Kill No More" (nu mai ucid). Un gardian a scris si el un cantec care se numeste "I See the Whole World Dying of AIDS" (Vad lumea cum moare de SIDA).

Albumul detinutilor - "I Have No Everything Here" (Nu am nimic aici) - a fost chiar nominalizat la Premiile Grammy, o premiera absoluta pentru Malawi, scrie CNN.

Ian Brennan, producatorul albumului, a petrecut doua saptamani in inchisoarea Zomba pentru a inregistra albumul. Detinutii, care cantau impreuna dinainte de vizita producatorului, au fost incantati de idee, asa ca au scris cantece inspirate din propria viata.

Lui Brannan i-a fost permis accesul in inchisoare impreuna cu sotia sa, cineasta Marilena Delli, care a documentat cele doua saptamanii dupa gratii. "Zomba e una dintre cele mai aglomerate inchisori din lume. Sunt mai bine de 2.000 de detinuti acolo, sunt fortati sa doarma unul peste altul, precum sardinele", povesteste acum producatorul.

Femeile din inchisoare trebuie sa ia o decizie dureroasa cand ajung la Zomba. Lor le este permis sa-si ia cu ele un copil sub cinci ani. De cele mai multe ori, ele trebuie sa aleaga intre copiii lor, sa ia unul singur si sa-i lase pe ceilalti in urma. Insa conditiile sunt extrem de dure si pentru copiii din inchisoare. O chestiune sensibila e cea a lipsa hranei, subiect dezvoltat in cantecul "Please don't kill my child".

Brennan a mai povestit ca multi din cei inchisi la Zomba sunt incarcerati pe nedrept. In Malawi, condamnarile se fac mai mult pe baza acuzatiilor, nu a dovezilor, si procesele echitabile sunt rare. De multe ori, victimele ajung incarcerate, pentru ca agresorii lor sunt niste persoane mai influente in societate. In plus, sistemul juridic e in engleza, dar multi nu stiu aceasta limba. Impresionat de ce a vazut acolo, producatorul muzical e hotarat acum sa foloseasca toti banii obtinuti din vanzarea veniturilor pentru a ajuta detinutii de la Zomba sa fie reprezentati de un avocat si sa aiba parte de un proces corect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#detinuti Grammy, #detinuti Malawi poveste , #inchisoare
Comentarii