Regulamentul de aplicare a Legii executarii pedepselor in penitenciare, adoptat de Guvern

Joi, 10 Martie 2016, ora 21:01
2988 citiri
Regulamentul de aplicare a Legii executarii pedepselor in penitenciare, adoptat de Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Regulamentul pentru aplicarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal a fost adoptat, joi, prin Hotarare a Guvernului, scrie News.ro.

"Sunt foarte multumita de acest Regulament. Rezultatul este unul foarte bun", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna, adaugand ca, in curand, va fi adoptata si legislatia tertiara in acest domeniu, la nivelul Ministerului Justitiei, Ministerului de Interne si Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Noul Regulament mentine cele patru regimuri de detentie: de maxima siguranta, inchis, semideschis si deschis, dar stabileste pentru fiecare detinut un program de resocializare.

"Astfel, in functie de durata condamnarii, conduita, personalitatea, gradul de risc, varsta, starea de sanatate, nevoile identificate si posibilitatile de reintegrare sociala ale persoanei condamnate, pentru fiecare in parte se propun diverse programe, care sa urmareasca, in principal, desfasurarea de activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Un alt element de noutate este posibilitatii recoltarii probelor biologice prin metode neinvazive, in cazurile in care exista suspiciuni ca un detinut a consumat substante stupefiante, alcool, substante toxice sau medicamente ce pot provoca tulburari de comportament.

In Regulament sunt precizate conditiile in care se pot desfasura videoconferintele in cazurile in care detinutul audiat se afla in alt penitenciar. "Cheltuielile legate de achizitia, functionarea si intretinerea instalatiilor necesare audierii prin videoconferinta sunt suportate de catre Ministerul Justitiei si, dupa caz, Administratia Nationala a Penitenciarelor", precizeaza Guvernul.

Este detaliata si procedura de supraveghere electronica de la distanta a detinutilor, "daca persoanele condamnate participa la activitati lucrative, educative, de asistenta psihologica, de asistenta sociala, in exteriorul locului de detentie, se deplaseaza pentru acordarea asistentei medicale sau sunt internate in spitale din reteaua publica de sanatate, beneficiaza de permisiunea de iesire din penitenciar etc."

Guvernul a tinut seama si de observatiile cuprinse intr-un raport al Avocatului Poporului, din decembrie 2015, referitoare la necesitatea ca penitenciarele sa tina seama intr-o mai mare masura de convingerile religioase ale celor inchisi: "Administratia fiecarui penitenciar va asigura conditii adecvate si personalul necesar pentru prepararea, distribuirea si servirea hranei potrivit normelor de igiena a alimentatiei, in functie de varsta, starea de sanatate, natura muncii prestate, cu respectarea convingerilor religioase ale persoanelor condamnate".

Pe langa convorbirile telefonice cu cel mult 10 persoane din afara penitenciarului, detinutii vor primi drept al convorbirile online. Prioritate vor avea detinutii cu purtare buna, cei din penitenciarele pentru tineri, pentru femei sau in penitenciarele-spitale, in cazul in care acestia sunt departe de casa, iar rudele ii pot vizita mai rar.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#regulament pedepse inchisoare , #inchisoare