Retrocedari ilegale: Un om de afaceri si un avocat, inchisoare cu suspendare - i-au cerut lui Paltin Sturdza 10.000 de h de padure

Joi, 05 Mai 2016, ora 16:55
3847 citiri
Retrocedari ilegale: Un om de afaceri si un avocat, inchisoare cu suspendare - i-au cerut lui Paltin Sturdza 10.000 de h de padure
Foto: Arhiva Ziare.com

Un avocat din Buzau si omul de afaceri Gheorghe Ceteras au fost condamnati la doi ani de inchisoare cu suspendare dupa ce i-au cerut lui Gheorghe Paltin Sturdza 10.000 de hectare de padure pentru a interveni la functionari astfel ca el sa intre in posesia a 43.000 de hectare de padure.

Decizia nu e definitiva, transmite News.ro.

Curtea de Apel Brasov l-a condamnat pe Gheorghe Ceteras la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta si a dispus suspendarea, sub supraveghere, a executarii pedepsei, cu un termen de incercare de patru ani.

Totodata, potrivit sentintei postate pe portalul instantelor de judecata, magistratii brasoveni l-au condamnat pe avocatul din Buzau Mihail Cosmin Vasile la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta si au dispus suspendarea, sub supraveghere, a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de patru ani.

Retrocedari ilegale la Buzau: Primele retineri, inclusiv un fost prefect si un om de afaceri

Cei doi au fost obligati de instanta la plata a 2.500 de lei fiecare, reprezentand cheltuieli judiciare, catre stat.

Decizia Curtii de Apel Brasov poate fi atacata cu apel in zece zile de la comunicare.

Avocatul Mihail Cosmin Vasile de la Baroul Buzau si clientul sau, omul de afaceri Gheorghe Ceteras, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Brasov in luna martie 2015, dupa ce ar fi pretins de Gheorghe Paltin Sturdza 10.000 de hectare de padure pentru a interveni pe langa persoane influente in vederea punerii in posesie cat mai rapide a acestuia.

Cauza in care au fost trimisi in judecata cei doi este disjunsa din dosarul retrocedarilor in care au fost trimisi in judecata fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc si fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu.

Retrocedari ilegale la Buzau: Beganu, Vasile si Ceteras raman in arest

In rechizitoriu se arata ca, in contextul demersurilor infractionale facute pentru retrocedarea unor mari suprafete de teren forestier, Paltin Gheorghe Sturdza si avocatul sau, Ioan Adam, au actionat pentru o cat mai rapida punere in posesie si eliberare a titlului de proprietate prin coruperea functionarilor publici implicati.

Potrivit DNA, avand in vedere ca Tribunalul Covasna dispusese cea mai mare retrocedare de padure din Romania (43.227 de hectare), ramasa irevocabila, interesul persoanelor care se ocupau in mod obisnuit cu vanzarea de paduri a fost foarte ridicat, stiut fiind ca valoarea unei paduri creste proportional cu marimea suprafetei compacte. Astfel, Gheorghe Ceteras l-a contactat pe Gheorghe Paltin Sturdza pentru a se intalni sa discute de terenul respectiv.

In 26 iulie 2012, la intalnirea pe care au avut-o la Brasov, avocatul Mihail Cosmin Vasile si Gheorghe Ceteras i-au pretins lui Paltin Gheorghe Sturdza 10.000 de hectare de padure (25 la suta din suprafata totala), in schimbul determinarii functionarilor din judetul Bacau (prefect - presedintele Comisiei judetene de fond funciar, ITRSV, Directia Silvica etc.) sa efectueze cat mai urgent punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate pentru cele 43.227 de hectare de teren forestier, arata DNA, precizand ca acesta din urma nu a acceptat propunerea, intrucat comisionul pretins i s-a parut foarte mare.

Acest proces s-a judecat la Curtea de Apel Brasov.

Avocatul Mihail Cosmin Vasile si Gheorghe Ceteras sunt implicati si in retrocedarea ilegala a 5.000 de hectare de padure in localitatea buzoiana Gura Teghii, dosar in care au fost trimisi in judecata alaturi de doi fosti prefecti ai judetului Buzau, Paul Beganu si Maria Buleandra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#dosar retrocedari ilegale, #inchisoare dosar retrocedari ilegale, #retrocedari ilegale Gheorghe Paltin Sturdza , #inchisoare