Revolta din inchisori: Detinuti din 19 penitenciare protesteaza. Unul a incercat sa se sinucida

Joi, 14 Iulie 2016, ora 14:40
6865 citiri
Revolta din inchisori: Detinuti din 19 penitenciare protesteaza. Unul a incercat sa se sinucida
Foto: captura ProTV

Revolta din penitenciare s-a extins joi in 19 unitati, detinutii potestand in diverse forme fata de conditiile in care sunt inchisi.

In unele penitenciare, detinutii protesteaza doar refuzand hrana, Administratia Nationala a Penitenciarelor sustinand ca acestia "nu se manifesta violent".

In altele insa au incendiat saltele si materiale textile, au aruncat cu sticle in angajatii penitenciarului si au lovit gratiile celulelor.

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a anuntat ca joi se inregistreaza proteste in 19 penitenciare, fata de 12 miercuri seara si fata de 8 miercuri la pranz.

Proteste sunt, la penitenciarele din Iasi, Poarta Alba, Botosani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Bucuresti-Jilava, Tulcea, Bistrita, Deva, Aiud, Bacau, Margineni, Arad, Targu Mures, iar in noaptea de miercuri spre joi au fost proteste si la penitenciarele Margineni, Tulcea si Bacau.

"In Penitenciarul Bistrita, la ora 3:40, ultimii 2 detinuti care protestau pe acoperis au abandonat forma de protest si au intrat in camerele de cazare, fara manifestari violente. 133 detinuti au refuzat hrana", arata Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Desi reprezentantii ANP sustin ca nu au fost manifestari violente la Penitenciarul Bistrita, detinutii au fost vazuti in timp ce incendiau materiale textile si aruncau cu sticle in angajatii inchisorii.

"In Penitenciarul Botosani, detinutii care manifestau in curtea de plimbare au abandonat protestul si au intrat in spatiile de cazare la ora 00.45; 5 detinuti isi mentin protestul pe acoperisul curtii de plimbare; 268 de detinuti au refuzat hrana; detinutii unei sectii de cazare se manifesta zgomotos, lovind grilajele camerelor. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne", mai arata reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

In timpul noptii, protestele s-au extins in unele dintre penitenciare, iar la Penitenciarul Margineni, intre orele 23:30 si 01:00, detinutii au incendiat saltele dintr-o camera de detentie, iar dintr-o alta camera de cazare au aruncat cu obiecte de mici dimensiuni in angajatii unitatii. ANP sustine ca nu au existat victime in timpul acestor proteste.

Si la Tulcea au existat proteste violente unde, intre orele 0:00 si 02:00, detinutii au incendiat materiale textile si au lovit gratiile de la ferestre, fiind solicitat sprijinul fortelor Ministerului Afacerilor Interne.

ANP precizeaza ca au refuzat hrana detinutii din:

  • Penitenciarul Iasi - 124 de detinuti
  • Penitenciarul Poarta Alba - 2
  • Penitenciarul Botosani - 268
  • Penitenciarul Oradea - 3
  • Penitenciarul Miercurea Ciuc - 15
  • Penitenciarul Giurgiu - 1
  • Penitenciarul Vaslui - 56
  • Penitenciarul Bucuresti-Jilava - 6
  • Penitenciarul Tulcea - 68
  • Penitenciarul Bistrita - 133
  • Penitenciarul Deva - 6
  • Penitenciarul Aiud - 27
  • Penitenciarul Bacau - 43
  • Penitenciarul Margineni - 45
  • Penitenciarul Arad - 1
  • Penitenciarul Targu Mures - 10.

Din informatiile obtinute de Mediafax, un detinut aflat in Penitenciarul Bistrita a incercat sa se sinucida, joi dimineata, iar detinutii incarcerati la Penitenciarul Vaslui au strigat de la ferestre lozinci ca: "Jos Pruna!", "Jos Guvernul" "Nu ne dau vizitele, nu ne dau ratiile nu ne dau drepturile", "Suntem tratati ca niste caini, ajutati-ne, daca plecati de aici ne vor omori".

Miercuri, in contextul protestelor din penitenciare, Raluca Pruna a declarat ca nu ia masuri sub presiunea detinutilor: Daca am asteptat 20 de ani, mai stam 2 luni.

De asemenea, joi dimineata, ministrul Justitiei a declarat ca, data fiind situatia de criza creata de protestele din inchisori, nu ar servi nimanui o schimbare a conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), precizand insa ca este nemultumita si ca evalueaza serios performanta manageriala in acest caz.

"Nu sunt multumita, am mai spus, avem niste reguli in aceasta tara, trebuie sa lucrez cu aceasta institutie si cred ca este in interesul persoanei condamnate, pentru ca noi sigur, facem rating aici, dar interesul prim este al persoanei condamnate, al victimelor de care noi uitam si al societatii in sens larg, ca ministerul Justitiei, ministrul, sa conlucreze cu ANP", a spus Raluca Pruna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#revolte penitenciare , #inchisoare