Aberatia zilei: Il ajuta Ciolos pe Catalin Voicu sa iasa mai devreme din inchisoare?

Marti, 09 Februarie 2016, ora 08:21
3427 citiri
Aberatia zilei: Il ajuta Ciolos pe Catalin Voicu sa iasa mai devreme din inchisoare?
Foto: Arhiva Ziare.com

Ordonanta data de Guvern saptamana trecuta, care suspenda prevederea legala ce le permite "scriitorilor-detinuti" sa iasa mai repede din puscarie, nu a fost publicata nici pana acum in Monitorul Oficial.

Desi a fost adoptat de Cabinetul Ciolos pe 3 februarie, actul normativ nu poate asadar produce efecte, iar unii puscariasi celebri pot inca profita de legea favorabila pentru a iesi mai repede din inchisoare.

In aceeasi zi cu aceasta ordonanta, Guvernul a adoptat inca una, care modifica prevederi ale Codului de Procedura Civila. Aceasta OUG a intrat deja in vigoare, pentru ca a aparut in MOf inca de a doua zi, informeaza Adevarul.

In schimb, ordonanta care suspenda pana in septembrie aliniatul din lege care confera detinutilor autori de "lucrari stiintifice" reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare astfel de lucrare nu se stie de ce nu a aparut.

Printre cei care ar putea beneficia de aceasta amanare a publicarii OUG se numara si fostul senator PSD Catalin Voicu, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru coruptie. Acesta poate sa iasa anticipat din inchisoare vineri, si ca urmare a faptului ca a scris sase "lucrari stiintifice" in puscarie.

In cazul Voicu, Judecatoria Gaesti a decis deja in noiembrie ca poate fi lasat in libertate, iar acum urmeaza sa se pronunte si Tribunalul Dambovita, pentru ca DNA a facut recurs. Hotararea acestei a doua instante va fi anuntata vineri si va fi definitiva.

Catalin Voicu ar urma sa beneficieze de o reducere a pedepsei cu 180 de zile pentru cele sase "lucrari stiintifice" pe care le-a scris.

"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

Solutia judecatorilor din UNJR la invazia de scriitori celebri din puscarie

Scriitorii din puscarii - Inapoi in anii '50 si discriminare sau finalul abuzului?

Dar de ce nu a fost publicata OUG?

Pentru ca Monitorul Oficial se afla in subordinea Secretariatului General al Guvernului, jurnalistii de la Adevarul s-au adresat purtatorului de cuvant al Executivului cu aceasta intrebare, dar Dan Suciu nu stia nimic. Nici secretarul general adjunct al Guvernului, Liviu Neagu, nu cunoaste problema.

In schimb, Adriana Costescu, director la Regia Autonoma Monitorul Oficial, a sustinut ca e posibil ca ordonanta in discutie sa fie inca la Guvern: "Un document ajunge de la Guvern la Monitorul Oficial in 30 de minute si se publica in maximum 48 de ore de la inregistrare. Daca inca nu a fost publicata, inseamna ca e posibil sa nu fi plecat, sa fie inca la Guvern. Verificati acolo".

Beneficiile pentru detinutii-scriitori, suspendate pana in septembrie

Ordonanta de urgenta pentru ca detinutii-scriitori sa nu mai fie eliberati mai devreme

Detinutii care au scris carti cu caracter presupus stiintific si care vor astfel sa iasa mai devreme din inchisoare au primit o lovitura, miercuri, dupa ce Guvernul a anuntat adoptarea unei suspendari a articolului care prevedea acest lucru.

"Guvernul a adoptat azi o suspendare a acestui articol pana la data de 1 septembrie. Articolul care prevedea ca in cazul de elaborare de lucrari stiintifice se considera 30 de zile executate se suspenda pana la 1 septembrie", a spus atunci purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Potrivit lui Dan Suciu, s-a facut un abuz "prin folosirea excesiva a acestei prevederi" care a ajutat detinutii sa iasa mai devreme din inchisoare.

In plus, purtatorul de cuvant al Guvernului a atras atentia asupra numarului "excesiv de mare al cartilor scrise in inchisoare" si a mentionat ca, "de la nicio lucrare in 2006, anul trecut s-a ajuns la 337 de lucrari, care toate pretind ca au caracter stiintific".

Articolul la care facea referire Dan Suciu este art.96 al Legii nr. 254/2013, care stabileste cum se calculeaza reducerea de pedeapsa in functie de munca prestata in puscarie:

"a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;

b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;

c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;

d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;

e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;

f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate."

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#ordonanta scriitori inchisoare Monitorul Oficial , #inchisoare