Sindicat: Legea recursului compensatoriu e o gratiere mascata, va incuraja infractorii. Toader a grabit aplicarea ei

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 22:55
4473 citiri
Sindicat: Legea recursului compensatoriu e o gratiere mascata, va incuraja infractorii. Toader a grabit aplicarea ei
Foto: Arhiva Ziare.com

Aplicarea Legii recursului compensatoriu reprezinta, practic, o "gratiere mascata", care va incuraja infractorii, sustine liderul sindicatul Equitas din Penitenciarul de femei Targsor, Adrian Grigoroiu.

Declaratiile au fost facute in contextul in care joi au plecat acasa primii detinuti care au beneficiat de aceasta lege.

"Au fost trase semnale de alarma din partea organizatiilor sindicale, care au criticat aceasta masura, practic, o gratiere mascata, si putem spune ca aceasta va incuraja infractorii. Legea recursului compensatoriu reprezinta un proces destul de complicat, la care se va lucra mult timp de acum si noi spunem ca nu este o masura buna pentru sistemul penitenciar, deoarece mare parte din detinutele care se vor elibera in scurt timp se vor intoarce in mediul penitenciar", se arata intr-un comunicat remis joi presei de liderul sindical.

Adrian Grigoroiu considera ca aplicarea legii a fost "putin grabita" de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

"In acest moment, nu cunoastem numarul exact de detinuti din Penitenciarul Targsor care se vor elibera, deoarece sunt probleme la interpretarea acestei legi, la modul de calcul si aplicare, precum si la programul informatic, care functioneaza cu intreruperi. (...) Cei ce trebuie sa faca aceste calcule sunt lucratorii din sectoarele Evidenta si Organizarea muncii, putini la numar si total depasiti de volumul de munca. Administratia ar trebui sa-si asume raspunderea pentru eventualele nereguli ce ar putea sa apara in urma aplicarii acestei masuri", se mai precizeaza in comunicat.

Legea care prevede ca la 30 de zile executate in penitenciar in conditii necorespunzatoare detinutii vor beneficia de sase zile considerate executate a intrat in vigoare joi, urmand ca perioada pentru care se acorda zilele sa se calculeze incepand cu 24 iulie 2012.

In luna mai, Camera Deputatilor a aprobat, la propunerea Guvernului, Legea numarul 169/2017 privind acordarea a sase zile castig pentru fiecare 30 de zile de detentie pentru detinutii care stau in conditii improprii in penitenciare.

Mecanismul compensatoriu este conceput ca un instrument juridic potrivit caruia, in vederea acordarii liberarii conditionate, in calculul pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut, caz in care, pentru fiecare perioada de 30 zile consecutive executate in astfel de conditii, se vor considera executate, suplimentar, sase zile din pedeapsa aplicata.

Ministrul Tudorel Toader anunta miercuri ca au fost luate masuri inainte de intrarea in vigoare a respectivei legi, comisiile din penitenciare facand deja calculele pentru a vedea care dintre detinuti beneficiaza direct de punerea in libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#legea recursului compensatoriu gratiere mascata , #inchisoare
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5