Sindicatele din inchisori il contrazic pe ministrul Toader: Pe noua lege, peste 1.200 de detinuti au iesit in prima luna. Intr-un an vor iesi 8.000

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 09:24
3175 citiri
Sindicatele din inchisori il contrazic pe ministrul Toader: Pe noua lege, peste 1.200 de detinuti au iesit in prima luna. Intr-un an vor iesi 8.000
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 1.200 de detinuti au fost eliberati in ultima luna, de la intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu, spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, care il contrazic pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Acesta sustinea ca in prima luna de aplicare a acestei legi au fost eliberati 650 de detinuti.

"Dupa ce seful penitenciarelor recunostea ca sunt extrem de multe erori la punerea in libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justitiei dezinformeaza Parlamentul, afirmand ca, in prima luna de aplicare, au fost pusi in libertate in plus un numar de 650 de detinuti, avansand cifra de 25.093 de detinuti ramasi in penitenciare. (...)

Conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea in aplicare a legii recursului compensatoriu au fost eliberati in plus peste 1.200 de detinuti (aproape dublu fata de cat a anuntat ministrul) ", spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Potrivit acestora, in primul an de aplicare a acestei legi numarul detinutilor care vor fi eliberati va depasi 8.000, ceea ce ar insemna ca vom avea un plus de cel putin 5.000 de infractiuni fata de dinamica normala a criminalitatii.

"La fel de probabil, vom avea beneficii zero in ceea ce priveste modernizarea sistemului penitenciar, avand in vedere ca investitiile de anvergura in modernizarea penitenciarelor inca sunt la stadiul de anunt.

In legatura cu motivele pentru care ministrul Justitiei dezinformeaza nu putem decat sa speculam ca incearca sa ascunda erorile si efectele negative ale unei masuri de gratiere mascata care va actiona ca un stimulent pentru criminalitate in urmatoarea perioada. Il somam deci public sa renunte la aceste dezinformari ale opiniei publice, care are dreptul sa stie excact cati hoti, violatori, talhari si criminali au beneficiat de acest act de clementa", adauga reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor intr-un comunicat de presa transmis joi.

Conform site-ului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, la acest moment in penitenciarele din Romania sunt incarcerate 24.336 de persoane.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, in Parlament, ca in penitenciare sunt 25.093 de detinuti, cu 5.972 de detinuti peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe detinut, el afirmand ca in urma aplicarii legii recursului compensatoriu au fost eliberati 650 de detinuti.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat in vigoare in 19 octombrie si prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#detinuti eliberati inchisoare , #inchisoare