Suspecti de terorism, detinuti intr-o inchisoare secreta a CIA in Romania - raport

Marti, 05 Februarie 2013, ora 12:05
4022 citiri
Suspecti de terorism, detinuti intr-o inchisoare secreta a CIA in Romania - raport
Foto: Arhiva

Romania a gazduit o inchisoare secreta a CIA, unde ar fi fost detinuti sase suspecti de terorism.

De asemenea, Romania a permis folosirea spatiului sau aerian pentru operatiuni secrete ale CIA, releva raportul "Globalizing Torture", dat publicitatii marti de Open Society Justice Initiative si citat de New York Times.

Raportul dat publicitatii de Open Society Justice Initiative, un grup pentru apararea drepturilor, este cel mai detaliat document extern despre asistenta acordata de alte tari Statelor Unite, inclusiv permisiunea acordata CIA de a detine inchisori secrete pe teritoriul lor si de a folosi aeroporturile lor pentru realimentare in timpul transferului de detinuti.

In document apar 54 de state care au facilitat programul CIA de detentie, extradare extraordinara si interogare in anii de dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie.

De asemenea, in raport mai sunt indentificate 136 de persoane care au fost detinute sau transferate de CIA, fiind cea mai extinsa lista din prezent. In document se precizeaza si ce este cunoscut in privinta locurilor unde prizonierii au fost incarcerati.

Raportul adauga detalii noi in legatura cu gestionarea situatiei agentilor Al-Qaida si persoanelor nevinovate capturate accidental in cadrul masinariei globale a contraterorismului.

Amrit Singh, autoarea raportului, sustine ca a gasit dovezi ca 25 de state din Europa, 14 din Asia si 13 din Africa au acordat asistenta CIA, in afara de Canada si Australia.

Intre aceste state se afla Thailanda, Romania si Lituania, unde au fost infiintate inchisori, dar si Danemarca, ce a facilitat operatiunile aeriene ale CIA, si Gambia, care a arestat si a predat detinuti agentiei.

In document se puncteaza ca un jurnalist de la o televiziune germana a intervievat un tanar afgan la Kabul care acuza a fost detinut in Romania. Un gardian i-ar fi spus martorului care se plangea de conditiile de detentie ca are noroc ca se afla in Romania.

In august 2009, fosti oficiali americani din serviciile de informatii au dezvaluit pentru New York Times ca Kyle D. Foggo, la vremea respectiva directorul principalei baze logistice a CIA din Frankfurt, a supravegheat constructia a trei centre de detentie CIA, "fiecare construit pentru a gazdui sase detinuti", subliniind ca "o inchisoare a fost intr-o cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti".

Conform unor date prezentate in decembrie 2011, inchisoarea CIA din Romania, cu numele de cod "Bright Light" s-a aflat intr-o cladire guvernamentala din Bucuresti, folosita de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Autoritatile din Romania au negat vehement gazduirea unei inchisori CIA. Raportul precizeaza ca Senatul roman a demarat o ancheta superficiala in 2005 si a emis un raport in 2008 care sustine ca nu au existat centre de detentie CIA in Romania si nici zboruri de transfer de detinuti prin Romania si ca nici o institutie romana nu a participat la acest program.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inchisoare CIA Romania, #Romania detinuti terorism , #inchisoare