Telefoanele mobile, blocate in penitenciare - proiect de lege

Marti, 13 August 2013, ora 19:23
2307 citiri
Telefoanele mobile, blocate in penitenciare - proiect de lege
Foto: Antena 3

Ministerul Justitiei a pus, marti, in dezbatere publica un proiect de lege privind posibilitatea utilizarii sistemelor destinate blocarii ori intreruperii radiocomunicatiilor in perimetrele care servesc la executarea pedepselor privative de libertate din cadrul unitatilor din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

"Se estimeaza ca pentru o unitate mare de detentie (peste 1.500 de detinuti) costul achizitionarii serviciului va fi de aproximativ 10.000 euro/luna, iar pentru una de dimensiuni reduse (500 - 750 de detinuti) de 5.000 euro/luna, in final reusindu-se punerea in functiune a acestor sisteme in aproximativ 20 - 25 de penitenciare", mentioneaza documentul citat.

MJ arata ca prin actul normativ se propune o colaborare intre Ministerul Justitiei, prin ANP si ANCOM, in vederea combaterii amenintarilor la adresa ordinii si sigurantei publice aduse de catre detinuti prin folosirea neautorizata a dispozitivelor de comunicare la distanta, inclusiv a telefoanelor mobile.

"Sistemele destinate blocarii ori intreruperii radiocomunicatiilor vor fi folosite numai pentru prevenirea si detectarea utilizarii in perimetrele penitenciarelor a dispozitivelor care sunt capabile sa transmita sau sa primeasca imagini, sunete si informatii printr-un dispozitiv utilizat pentru comunicare, inclusiv telefoanele mobile.

Blocarea si intreruperea radiocomunicatiilor are la baza perturbarea electromagnetica a radiocomunicatiilor. Solutia tehnica identificata pentru crearea perturbatiilor electromagnetice este integrata intr-un sistem a carui functionare poate fi monitorizata de la distanta.

Sistemul este compus dintr-o combinatie specifica mai multor tipuri de aparate si, dupa caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate si destinate utilizarii permanente pentru blocarea si intreruperea radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din subordinea ANP", se arata in proiectul de act normativ.

Documentul stabileste caracteristicile functionale specifice pe care un astfel de sistem este nevoie sa le indeplineasca si precizeaza ca instalarea, punerea in functiune si utilizarea se realizeaza cu avizul ANCOM, pentru fiecare amplasament ori loc in care urmeaza a se utiliza.

Astfel, ANP va putea achizitiona servicii destinate blocarii ori intreruperii radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din sistemul penitenciar si servicii de consultanta si proiectare.

10 milioane de lei pe an

"Prin acest proiect de act normativ se asigura, pentru perioada 2013-2017, si resursele financiare necesare achizitiei acestor servicii, ANCOM urmand sa suporte din bugetul propriu, o suma in cuantum de 10 milioane lei/an pentru perioada de referinta.

Suma aferenta anului 2013, se transfera ANP, integral, in termen de 30 zile de la data aprobarii cheltuielii, in intervalul 2014-2017 aceasta urmand a se acorda trimestrial, in cote egale. Dupa aceasta perioada, pentru asigurarea continuitatii activitatii de blocare si intrerupere a radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din subordine, ANP va efectua demersurile necesare continuarii finantarii achizitiei acestor servicii. (...)

Suma de 10 milioane anual constituie venituri proprii, in completarea celor prevazute in Legea nr.48/2012 privind finantarea activitatii ANP si a unitatilor subordonate si se utilizeaza exclusiv pentru acoperirea costurilor ocazionate de achizitionarea serviciilor mentionate", mentioneaza MJ.

In document se arata, tinandu-se seama din estimari, ca suma varsata de ANCOM nu poate acoperi intregul sistem penitenciar si se prevede ca ANP sa stabileasca, in mod prioritar, unitatile in care va functiona sistemul, dupa evaluarea vulnerabilitatilor pe linia sigurantei detinerii, tinandu-se cont de numarul de dispozitive de comunicare la distanta descoperite, amplasarea geografica si arhitectura unitatii de penitenciare, categoria si numarul persoanelor private de libertate detinute, de regula, cele din regimul de maxima siguranta si inchis si implementarea sistemelor integrate de paza, supraveghere video si control acces.

In expunerea de motive, initiatorul subliniaza ca, desi persoanelor aflate in stare privativa de libertate nu le este permisa detinerea si utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanta, introducerea acestora in penitenciare s-a perfectionat in timp, interesul detinutilor fiind determinat de posibilitatea coordonarii gruparilor de criminalitate organizata sub forma continuarii activitatii infractionale, posibilitatea influentarii proceselor aflate pe rolul instantelor, posibilitatea coordonarii unor actiuni impotriva administratiei penitenciare si asigurarea posibilitatii impunerii ca lideri informali in randul detinutilor.

Cate telefoane mobile ajung in inchisori

Pentru exemplificare, in document, se prezinta si numarul dispozitivelor GSM descoperite in sistemul administratiei penitenciare din Romania: in 2008- 10.778, 2009- 9.938, 2010- 9.459, 2011- 9.967, 2012-10.505, semestrul 1 din 2013- 5.602.

Solutia prezentata - cea mai viabila, economica si acoperitoare din punct de vedere al numarului de unitati care va beneficia de masurile preconizate - a fost identificata in urma unei analize a proiectelor tehnice furnizate de 11 operatori economici.

Conform proiectului de act normativ, ANCOM poate dispune suspendarea ori modificarea conditiilor tehnice de utilizare a sistemelor destinate blocarii si intreruperii radiocomunicatiilor in unitatile subordonate ANP, in cazul in care acestea produc interferente prejudiciabile serviciilor furnizate de titularii drepturilor de utilizare a frecventelor radio.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#telefoane mobile blocate penitenciare proiect lege, #costuri blocare mobile inchisori, #telefoane mobile inchisori Romania , #inchisoare