Toader reia ideea sa faca penitenciare din foste unitati militare. Ar respecta conditiile de lux impuse pentru detinuti?

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 15:21
3059 citiri
Toader reia ideea sa faca penitenciare din foste unitati militare. Ar respecta conditiile de lux impuse pentru detinuti?
Foto: captura video Digi24

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, marti, dupa discutia purtata cu ministrul Apararii, Mihai Fifor, ca Guvernul ar putea emite o hotarare prin care trei foste unitati militare sa fie transferate la Ministerul Justitiei pentru a fi transformate intr-un penitenciar cu regim semideschis.

Mai mult, ministrul a precizat ca hotararea ar putea fi adoptata chiar in sedinta de miercuri a Guvernului.

"N-am vazut ordinea de zi la sedinta de Guvern de maine, dar este foarte posibil sa se afle o hotarare de Guvern prin care transferam de la Ministerul Apararii la Ministerul Justitiei trei foste unitati militare amplasate in acelasi perimetru la Unguriu, la Buzau, pentru a le transforma intr-un penitenciar semideschis", a declarat Tudorel Toader la intrarea in CSM, citat de Agerpres.

Transferul ar urma sa fie facut in conditiile in care Guvernul incearca sa asigure conditii mai bune pentru persoanele private de libertate si aflate in penitenciare, dupa ce CEDO a condamnat de mai multe ori Romania din cauza spatiilor improprii de detentie.

Insa, la inceputul acestui an, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, explica de ce unitatile militare nu pot fi o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, fiind necesara construirea de noi penitenciare, pe langa amenajarea celor existente.

Directorul ANP a precizat atunci ca in perioada 1998-2015 institutia a preluat 12 foste unitati militare, imobile din care 8 aveau si cladiri in componenta, iar 4 doar terenuri.

Acestea, insa, "nu au putut fi populate cu persoane lipsite de libertate, deoarece sunt in proportie de circa 80% degradate, iar configurarea nu respecta cerintele minime de siguranta si securitate privind cazarea, fiind necesara expertizarea tehnica si transformarea lor, prin lucrari ample de constructii si instalatii, investitii si interventii", explica atunci Marius Vulpe.

"E o solutie falsa ca maine putem muta detinutii acolo, ar dura circa 3-4 ani pentru a reusi sa le aducem la standardele minime de cazare", a mai spus el.

De asemenea, in 2016 au fost oferite de catre MApN alte 10 imobile, dar "s-au facut evaluari vizuale de catre directorii de penitenciare in raza carora se afla, iar acestea, ca si celelalte, nu pot fi folosite pentru cazarea detinutilor, pentru ca necesita investitii, reparatii, unele necesita defrisari de arbori pe circa 80%", a mai declarat directorul ANP, dand mai multe exemple de localitati, cum ar fi Lugoj, Tecuci, Sighisoara sau Aiud.

Citeste mai multe despre:

Cati detinuti au murit in inchisoare in 2016 si de ce nu pot fi folosite unitatile militare ca penitenciare

Romania a construit 2 penitenciare si jumatate in trei decenii. Ungaria face 8 intr-un an. De ce?

Printre masurile luate de guvern ca urmare a deciziei CEDO a fost si Legea recursului compensatoriu, considerata de Opozitie o "gratiere mascata" si care va scoate din inchisori inainte de termen mii de condamnati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#unitati militare penitenciar, #Toader Fifor penitenciare armata , #inchisoare