Tortionarul Alexandru Visinescu, condamnat la 20 de ani de inchisoare (Video)

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 13:08
19345 citiri
Tortionarul Alexandru Visinescu, condamnat la 20 de ani de inchisoare (Video)
Foto: Captura Youtube/TVR

Tortionarul Alexandru Visinescu a fost condamnat, vineri, la 20 de ani de inchisoare, potrivit unei decizii a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB). El are 90 de ani.

Hotararea in cazul tortionarului acuzat de crime impotriva umanitatii nu este, insa, definitiva. Totusi, Visinescu este primul tortionar al regimului comunist judecat si condamnat, chiar si in prima instanta.

De asemenea, magistratii au stabilit ca, in urmatorii cinci ani dupa executarea pedepsei, sa ii fie interzise toate drepturile tortionarului, care a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat din anul 1956 pana in 1963.

O alta decizie luata de instanta a fost degradarea militara a lui Alexandru Visinescu, care in prezent este locotenent in rezerva. In plus, el va trebui sa plateasca despagubiri in valoare de 300.000 de euro familiilor victimelor.

Urmasiii victimelor simt ca li se face dreptate

Fiica unuia dintre prizonierii care au murit din cauza torturii din inchisoarea condusa de Visinescu, Anca Cernea, aflata la Curtea de Apel Bucuresti ca parte civila in dosar, a declarat ca sentinta este "tardiva si redusa ca dimensiune", dar macar "se recunoaste ca victoria e de partea victimelor lui Visinescu si Visinescu nu a castigat".

Cernea se teme, insa, ca Alexandru Visinescu nu realizeaza ce inseamna acest verdict. Chiar si asa, condamnarea lui reprezinta un important semnal pentru societatea romaneasca.

"Nu pare sa constientizeze, nu a colaborat la aflarea adevarului...mama mea se roaga pentru Visinescu sa nu moara nespovedit. Si daca nu constientizeaza, asta e tragedia lui spirituala, dar e important pentru societatea romaneasca sa stim daca suntem in Romania lui Ion Mihalache sau in Romania lui Visinescu si care l-a creat pe Visinescu", a declarat Anca Cernea.

Despagubirile pe care le va primi, respectiv 150.000 de euro, vor fi folosite pentru comemorarea celor care au murit in Penitenciarul Ramnicu Sarat, a adaugat aceasta.

Ororile lui Visinescu

La ultimul termen de judecata, din 14 iulie, procurorii au cerut pedeapsa cu inchisoarea pe viata pentru tortionarul din cauza caruia mai multi detinuti politici au murit dupa gratii.

Procesul tortionarului Visinescu, aproape de final: Procurorii cer inchisoare pe viata

Atunci, anchetatorii de la Parchetul General au sustinut, in fata instantei, ca pentru gravele acuzatii care i se aduc lui Visinescu se impune cea mai dura pedeapsa, mai exact sa isi petreaca restul zilelor in penitenciar.

Totusi, intrucat Alexandru Visinescu are varsta de peste 65 de ani, pedeapsa maxima pe care o poate primi acesta este de 25 de ani de inchisoare.

Procesul tortionarului Visinescu: Noi marturii zguduitoare

Tortionarul Alexandru Visinescu, adus cu mandat la Curtea de Apel Bucuresti

Alexandrul Visinescu este acuzat ca, in perioada in care a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a supus detinutii politici la tratamente inumane si de tortura.

Prizonierii au avut mult de suferit din cauza regimului brutal impus de Visinescu, care includea batai, izolare si lipsa hranei, 12 oameni pierzandu-si viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alexandru Visinescu inchisoare, #Alexandru Visinescu condamnat , #inchisoare