Tot mai multi copii sub 14 ani comit infractiuni: Saracia si abandonul, principalele cauze

Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 17:22
2641 citiri
Tot mai multi copii sub 14 ani comit infractiuni: Saracia si abandonul, principalele cauze
Foto: Arhiva Pixabay.com

Presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu, a declarat, marti, ca numarul de copii sub 14 ani care comit infractiuni este in crestere.

"Din cauza saraciei, din cauza abandonului, din cauza problemelor mari cu care se confrunta multe familii, asistam si la o crestere a numarului de copii sub 14 ani care comit infractiuni", a spus Alexandrescu, cu prilejul lansarii Raportului privind respectarea drepturilor copilului in Romania (2019), care a fost realizat de Salvati Copiii si Avocatul Poporului.

Ea a afirmat ca, in doi ani, a crescut cu 60% numarul copiilor care au fost anchetati de Politie, pentru ca au savarsit diferite infractiuni, in special pentru a-si asigura cele necesare traiului de zi cu zi.

"Situatia e critica, dar lucrurile se pot imbunatati. Vrem sa tragem un semnal oamenilor politici, mai ales ca acum e un nou Guvern, se creeaza noi bugete si strategii, este nevoie ca intr-adevar copilul sa fie pus sus pe agenda politica. Daca nu se aloca fonduri in aceasta situatie de criza, daca nu se aloca fonduri majore, importante pentru a asigura dreptul tuturor copiilor la educatie, la sanatate, la protectie sociala, vom continua tot asa, sa avem crestere economica, dar sa nu reusim sa asiguram un trai normal, decent, o dezvoltare corespunzatoare a copiilor", a sustinut Alexandrescu.

In opinia sa, totul porneste de la investitia in copii. "Avem investitia cea mai slaba din UE, atat in educatie, cat si in sanatate si protectie sociala, avem o lipsa de servicii care sa ajunga si in mediul rural, avem foarte multi copii care nu au drepturile de baza asigurate, caci nu are cine sa le asigure, nu exista acolo nimeni cu exceptia familiei, care de multe ori e saraca, de multe ori nu e in tara, care de multe ori nu e abilitata educational sa aiba grija de copiii ei. (...) Avem crestere economica, dar noi nu investim in copii. E un semnal foarte prost, vrem sa atragem atentia ca trebuie regandite toate politicile si toata investitia care trebuie facuta in tara asta si urmarit cum sunt folositi banii", a adaugat Gabriela Alexandrescu.

George Roman, director de programe la Salvati Copiii Romania, s-a referit la finantarea sistemului de educatie de catre parinti. "E o chestiune oficiala, stim ca lucrurile astea se intampla, nu neaparat in toate structurile de invatamant. (...) Nu trebuie ca viitorul educational al unui copil sa depinda de locul in care se naste. (...) Echitatea este un concept important, pentru ca el, de fapt, duce tot efortul nostru catre zonele cele mai vulnerabile, astfel incat fiecare sa primeasca in functie de nevoile lui. Situatia sistemului de educatie este una de urgenta.

In calitate de presedinte, probabil ca ar trebui declarata starea de urgenta in educatie, ca si in domeniul protectiei sociale sau al asistentei medicale", a adaugat Roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#copii infractiuni crestere, #infractiuni comise de copii , #infractiuni