Dosarul "Aurul Dacic": Pedepse micsorate pentru cei care au furat din tezaur

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 13:37
3723 citiri
Dosarul "Aurul Dacic": Pedepse micsorate pentru cei care au furat din tezaur

O parte dintre cele 13 persoane judecate pentru ca ar fi sapat ilegal in situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei si ar fi traficat bratari dacice au primit la Curtea de Apel Alba Iulia o condamnare mai mica decat Tribunalul Hunedoara. Ei sunt acuzati ca ar fi traficat mai multe bratari dacice.

Primele arestari in dosarul "Aurul dacic" au avut loc in mai 2005, iar pe 7 iulie in acelasi an au fost trimise in judecata cele 13 persoane. Decizia instantei nu este definitiva, poate fi atacata cu recurs in termen de zece zile de la pronuntare, scrie Agerpres.

Pentru Iulian Ceia, care primise la Tribunalul Hunedoara cea mai mare condamnare dintre inculpatii din acest dosar, respectiv 12 ani de inchisoare si 4 ani interzicerea unor drepturi civile, Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca acesta sa execute 7 ani de inchisoare..

Cu privire la inculpatul Ciprian State Hidisan, condamnat la Deva la 11 ani de inchisoare si 4 ani interzicerea unor drepturi civile, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus ca acesta sa execute 10 ani inchisoare si 4 ani interzicerea unor drepturi civile.

Pentru alti sase dintre inculpati, Curtea de Apel Alba Iulia a mentinut condamnarea la pedeapsa de 10 ani inchisoare cu executare si 4 ani interzicerea unor drepturi civile. Aceeasi decizie de mentinere s-a luat si in cazul altor doi inculpati care primisera 7 ani de inchisoare.

In ceea ce o priveste pe singura femeie inculpata in acest dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la pedeapsa redusa de 3 ani inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 5 ani, dupa ce la instanta de fond a fost condamnata la 7 ani de inchisoare cu executare.

Un inculpat a fost achitat de Tribunalul Hunedoara, iar altul a murit pana la judecarea procesului.

Ministerul Culturii vrea peste un milion de euro sau bunurile sustrase

Pe latura civila, instanta a decis sa-i oblige pe patru dintre inculpati sa restituie Ministerului Culturii in natura bunurile sustrase sau sa plateasca acestuia contravaloarea a peste 1,1 milioane de euro in lei la data platii. Alti patru inculpati trebuie sa restituie partii civile bunurile sustrase sau sa plateasca acesteia, in solidar, contravaloarea a peste 446.000 de euro, in lei la data platii, iar Ceia a inca peste 223.000 de euro.

Inculpatii au fost acuzati de savarsirea mai multor fapte penale, intre care se numara cele de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice, cu consecinte de pierdere a acestora pentru patrimoniul cultural national, si efectuarea de sapaturi neautorizate in situri arheologice.

Ministerul Culturii s-a constituit parte civila in acest proces cu suma de 6,6 milioane de euro, care ar reprezenta prejudiciul creat statului roman prin actiunile desfasurate de inculpati.

Pana in prezent, statul roman a reusit sa recupereze 13 din cele 15 bratari, care se afla acum in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Initial, s-a crezut ca a existat un singur tezaur descoperit si traficat pe piata neagra internationala, constituit din 15 bratari spiralice de aur, pe care braconierii le-au sustras din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia. Ulterior, pe masura ce statul roman a reusit sa identifice si sa recupereze 13 bratari dacice, expertii au ajuns la concluzia ca exista cel putin cinci astfel de tezaure, iar numarul total al spiralelor este de 24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#daosar Aurul Dacic proces, #daune aur dacic ministerul culturii, #Aur dacic inculpati pedepse mici , #infractiuni