Macovei: Baza de date Eurodac va permite identificarea mai rapida a suspectilor

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 20:27
2355 citiri
Macovei: Baza de date Eurodac va permite identificarea mai rapida a suspectilor
Foto:Arhiva

Comisia LIBE a dat unda verde, conditionat, unei solicitari a guvernelor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene care doreau ca baza de date Eurodac, care stocheaza din 2003 amprentele digitale ale solicitantilor de azil in varsta de peste 14 ani, sa poata fi utilizata de catre serviciile lor de politie.

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat pentru AFP ca Eurodac va permite ca, "in cazul unor acte teroriste sau infractiuni grave, fortele de politie sa poata compara amprentele digitale de la fata locului cu cele continute din baza de date, cu scopul de a-i identifica intr-un mod mai eficient si rapid pe suspecti, pe victime si martori".

Raportul cu privire la Eurodac a fost redactat de Monica Macovei si adoptat luni de catre Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European (PE).

Politistii europeni trebuie sa aiba acces la amprentele digitale ale solicitantilor de azil din Eurodac, dar numai daca datele personale ale respectivelor persoane sunt protejate corespunzator, a subliniat marti comisia PE.

Votul LIBE de luni urmeaza sa permita "intarirea securitatii in UE", a explicat eurodeputata conservatoare din Romania, care a sustinut textul in fata acestei comisii.

Parlamentarii europeni au introdus precautii mai stricte decat cele propuse initial in vederea protejarii datelor personale ale solicitantilor de azil si pentru a se asigura ca acestia stiu ca datele respective ar putea fi folosite "nu doar pentru identificare, ci si in scopuri represive".

Textul votat luni face in prezent obiectul unor negocieri cu capitalele europene, inainte de a fi supus votului eurodeputatilor in ansamblu, noteaza AFP.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#baza date Eurodac, #Monica Macovei Eurodac , #infractiuni
Comentarii
Poza batman1958
batman1958
rank 1
toti cei care implinesc varsta de 18 ani sa fie
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Atentie USLamistilor, va umfla mascatii !!