Romanii au comis in Paris de trei ori mai multe infractiuni fata de 2008

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 18:28
1298 citiri
Romanii au comis in Paris de trei ori mai multe infractiuni fata de 2008
Foto: B1.ro

Infractionalitatea comisa de romani a crescut de trei ori la Paris, a declarat, luni, la Bucuresti, ministrul francez de Interne, Claude Gueant, care a aratat ca in 2010 au avut loc 4.162 de infractiuni ai caror autori au fost identificati ca fiind romani.

Ministrul francez de Interne a precizat ca aceste date arata o crestere de trei a numarului, in raport cu 2008, si a adaugat ca 30% dintre minorii care sunt implicati in infractiuni la Paris sunt romani.

"Aceasta situatie justifica pe deplin o consolidare a cooperarii intre institutiile noastre si cred ca aceasta situatie inseamna o crestere a infractionalitatii, pe care parizienii o resping", a afirmat ministrul Claude Gueant, care a convenit, luni, cu autoritatile romane sa trimita inca 11 politisti in Franta.

Ministrul francez a aratat insa ca actiunile catorva mii de persoane nu trebuie sa aiba o implicatie negativa asupra imaginii Romaniei in Franta, care, sustine el, se bucura in continuare de o imagine pozitiva, "gandindu-ne la scriitori, la artisti, la savantii care provin din Romania", dupa cum a precizat Gueant.

In septembrie anul trecut, un raport al politiei franceze arata ca unul din patru furturi comise de minori la Paris are ca autor un roman. Raportul arata ca micii infractori, controlati de retele est-europene, s-au specializat in furturi de buzunare, comise in general in locurile foarte frecventate, cum ar fi Champs-Elysee.

In august anul trecut, ministrul francez de interne de atunci, Brice Hortefeux, spunea ca infractiunile comise de romani la Paris au crescut cu 259% in ultimele 18 luni. Oficialul francez a mai precizat ca aproape 20% din furturile inregistrate la Paris sunt comise de romani. "Realitatea este ca astazi, la Paris, aproape unul din cinci furturi are un autor roman", iar "un furt din patru comis de un minor apartine unui minor roman", a afirmat el intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul Imigratiei, Eric Besson.

In replica, secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, declara, in august anul trecut, ca "din datele furnizate de francezi, numai 708 cetateni romani se aflau anul trecut (in 2009 - n.r.) in inchisorile franceze pentru ispasirea unor condamnari, adica 0,3% din totalul persoanelor acuzate (nu condamnate), cetateni straini, pentru comiterea unor infractiuni in Franta".

Secretarul de stat pentru afaceri europene a adaugat ca marea majoritate a infractiunilor comise sunt de gravitate mica, fiind vorba de asa-numita infractionalitate de vitrina.

"Astfel, doar 1,2% din numarul total al persoanelor acuzate - nu condamnate - la nivel national in Franta - 234.235 de persoane - au fost cetateni romani care au comis infractiuni. Este incorect sa folosesti cifre care se refera la persoane invinuite sau acuzate. de fapt, cifrele de referinta ar trebui sa fie doar persoanele condamnate definitiv", a punctat Aurescu.

In ceea ce-i priveste pe minorii romani, Franta nu a ratificat un document datand din 2007, care ar ajuta la rezolvarea mai rapida a unor situatii implicand minori - Acordul privind minorii aflati in stare de izolare in Franta.

Consiliul Constitutional francez a amendat, in noiembrie 2010, legea de ratificare a acordului franco-roman ce reglementa revenirea in Romania a acestor minori, considerand ca ea nu prezenta suficiente garantii in termeni de cai de recurs.

Secretarul francez pentru afaceri europene aflat atunci in functie, Pierre Lellouche, a amintit, comentand decizia Curtii Constitutionale, ca acordul franco-roman din 2007 "avea ca obiectiv consolidarea protectiei minorilor romani neinsotiti prezenti in Franta si organizarea repatrierii lor".

"Acest acord a fost ratificat de Romania, care ne-a cerut acelasi lucru, cu insistenta", a notat el.

Conform acordului, judecatorii pentru minori sau Parchetul erau autorizati sa ordone repatrierea urgenta a unui minor in Romania, dar Consiliul Constitutional a spus ca, atunci cand masura este luata de Parchet, nu mai exista cale de recurs, fiind astfel lezat dreptul minorului. Aceasta dispozitie trebuie amendata, a spus instanta.

"Astazi, urgenta este aceeasi. In Franta sunt 3.000 de minori romani neinsotiti care sunt exploatati de retele de prostitutie si cersetorie si pe care nu ii ajuta niciun text. Ne vom orienta spre guvernul roman, rapid, pentru a gasi baza unui alt acord", a spus Lellouche, in Adunarea Nationala.

La randul sau, premierul francez Francois Fillon anunta ca va prezenta un nou text Parlamentului, dar pana in prezent nu au existat informatii cu privire la demersuri in acest sens, iar Acordul privind minorii neinsotiti in continuare nu este ratificat de catre Paris.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#infractiuni romani Paris, #minori implicati infractiuni, #ministru francez , #infractiuni