Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

The Economist: Romania si Bulgaria au sindicate infractionale sofisticate

Luni, 15 Iulie 2013, ora 15:46
2134 citiri
The Economist: Romania si Bulgaria au sindicate infractionale sofisticate
Foto: Claudio Munoz

Presa straina noteaza, in contextul unui material despre criminalitatea din Germania, ca Romania si Bulgaria au sindicate infractionale sofisticate.

Intr-un articol intitulat "Criminalitatea in Germania: Landul bandelor infractionale", jurnalistii de la The Economist vorbesc si despre infractorii romani si bulgari.

Materialul debuteaza cu exemplul lui Leonhard Muller, un ceasornicar din Berlin care detine brandul de ceasuri Askania. Muller a povestit ca nu se mai agita din cauza furturilor facute in timpul orelor de program, deja un lucru obisnuit, ci spargerile din afara programului ii dau bataie de cap. Ceasornicarul are 3 magazine Askania care, din 2011 pana astazi, au fost tinta a patru spargeri, din care doua au avut loc in aceasta primavara.

In acest context, amintesc jurnalistii, infractionalitatea din Germania, desi in scadere, inregistreaza doua tendinte.

In nordul tarii sunt inregistrate mai multe infractiuni decat in sud. Media germana este de 7 infractiuni la 100.000 de oameni, insa in Berlin se pune problema de 14 infractiuni la 100.000, in timp ce in Bavaria, la acelasi numar de persoane se inregistreaza doar 5 infractiuni.

Este foarte posibil, noteaza The Economist, ca politistii din sud sa fie mai eficienti.

O a doua tendinta o reprezinta cresterea subita a unor infractiuni care vizeaza anumite bunuri: aici intra si furturile de buzunare. Anul trecut, in Berlin au crescut cu 39% furturile care implica trucuri (de exemplu, copii care solicita ajutor in timp ce un complice fura din buzunarele victimei). In plus, spargerile de locuinte au crescut cu 32% incepand din 2006, de cand au fost sparte 76 de case.

Directorul Institutului de Cercetare Criminologica din Saxonia Inferioara, Christian Pfeiffer, a explicat ca un argument ar putea fi extinderea catre est a Uniunii Europene si acordarea de drepturi depline de libera circulatie.

"In special Romania si Bulgaria au sindicate infractionale sofisticate, cu retele de selectare si formare care patrund adanc in tarile bogate vecine ale UE, precum Germania si Austria. Dintre suspectii in cazurile de furturi care implica trucuri inregistrate in Berlin in 2012, 75% sunt non-germani, iar 31% au venit din Romania", noteaza publicatia economica, precizand ca doar 24% dintre suspectii in cazurile de infractiuni generale sunt straini.

Pfeiffer a adaugat ca sindicatele estice au contacte locale, iar tintele pe care le vizeaza se gasesc de-a lungul autostrazilor sau a cailor ferata. "Dupa care lovesc cu un profesionalism uimitor", subliniaza Pfeiffer.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#infractori romani Germania, #sindicare infractionale Romanai Bulgaria , #infractiuni