Record pentru DNA: 176 de trimiteri in judecata - banci inselate cu 1,7 mil. euro

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 20:06
3118 citiri
Record pentru DNA: 176 de trimiteri in judecata - banci inselate cu 1,7 mil. euro
Foto: Arhiva

Record pentru procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care au trimis in judecata 176 de persoane, sub acuzatia de infractiuni economice.

Mai exact, cei 176 de acuzati, toti din Bihor, sunt acuzati de initiere sau constituire de grup infractional organizat, instigare la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, aderare la grup infractional organizat, inselaciune, uz de fals si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, se arata intr-un comunicat remis, vineri, de DNA.

"In aceasta modalitate, unitatile din judetul Bihor apartinand Romexterra Bank Romania, BRD-Groupe Societe Generale, Volksbank Romania, Raiffeisen Bank Romania, Banca Comerciala Romana, Alpha Bank Romania si Piraeus Bank Romania au fost prejudiciate cu suma de 1.784.600 euro, suma cu care acestea s-au constituit parte civila in procesul penal", potrivit documentului citat.

In rechizitoriul intocmit, procurorii Anticoruptie au retinut ca, in perioada 2004-2007, inculpatul Stefan Adrian Mugurel a constituit un grup infractional organizat in scopul de a obtine in mod ilegal sume semnificative de bani, prin determinarea unui numar de 210 persoane (din care 157 au fost trimise in judecata) sa contracteze credite bancare (facilitatea de descoperire de cont denumita overdraft) pe baza unor acte false, care atestau in mod nereal calitatea acestora de angajati ai unor societati comerciale si faptul ca obtineau venituri salariale.

"La acest grup au aderat inculpatii Calacean Constantin Nicolae, Cozma Cristian, Condratov Sebastian Daniel, Sim Remus Viorel si Mosincat Catalin Marius care aveau rolul de a identifica persoane dispuse sa incheie astfel de contracte bancare, urmand ca banii astfel obtinuti sa fie remisi inculpatului Stefan Adrian Mugurel iar membrii grupului si 'beneficiarii' contractelor erau recompensati cu diverse sume de bani cu titlu de 'comision'.

Actele doveditoare ale calitatii de angajat erau intocmite in fals de inculpatii Albulescu Carmen Tiberia, Fonai Voichita, Bohus Dumitru, Bonaci Magda Silvana, Szakacs Attila Zsolt, Bonaci Sebastian, Ciuciu Iacob Cornel, Tulkos Romeo Emeric, Gordan Livia, Suciu Ionut Cosmin, Jurge Dumitru Ioan, Pantea Elvira Violeta, Apostol Cornel, in calitate de reprezentanti legali ai mai multor societati comerciale, in conditiile in care persoanele respective nu au desfasurat niciodata vreo activitate lucrativa la societate si nu au primit niciodata salariile mentionate in documentele folosite la contractarea creditelor", conform comunicatului DNA.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#frauda bancara Bihor, #inselaciune banci Bihor, #DNA infractiuni economice Bihor , #inselaciune