Cum il imprumuta Butoane cu sume mari de bani pe ginerele senatorului Magureanu

Sambata, 04 August 2012, ora 10:48
4097 citiri
Cum il imprumuta Butoane cu sume mari de bani pe ginerele senatorului Magureanu
Foto: libertatea.ro

Octavian Grecu, zis "Butoane", lider al lumii interlope din Giurgiu, a finantat activitatea infractionala a lui Sorin Adrian Gazdac - ginerele senatorului Cezar Magureanu -, pentru a spala banii obtinuti din camatarie, proxenetism si taxe de protectie, noteaza instanta, in motivarea arestarii.

Tribunalul Bucuresti (TB) arata, in documentul citat, ca "Butoane" il imprumuta pe Gazdac tot cu camata, ginerele senatorului avand nevoie de sume importante pentru a cumpara zahar pe circuitul evazionist care a prejudiciat statul cu peste 40 de milioane de euro pe an.

"Deoarece tranzactiile comerciale nelegale gandite si executate de gruparea infractionala coordonata de inculpatul G.S.A. presupunea existenta unor resurse financiare importante, care sa fie utilizate apoi in scopul savarsirii infractiunilor mai susmentionate, acesta l-a cooptat in grupare si pe inculpatul G.O. - zis "----", lider al lumii interlope din G., care ii asigura acestuia o mare parte din resursele financiar necesare achizitionarii de zahar din B., prin furnizarea de bani cu camata (dat fiind faptul ca livrarea din B. se face cu plata in avans), pentru ca ulterior G.S.A. sa-i restituie aceste sume de bani, impreuna cu camata aferenta", se arata in motivarea deciziei TB prin care "Butoane", Gazdac si alte 17 persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile.

Potrivit aceluiasi document, partea de grupare condusa de "Butoane" acorda sprijin si finantare palierului infractional al gruparii coordonate si conduse de Sorin Gazdac.

"Inculpatul G.O., zis "----" - cunoscut ca lider al lumii interlope din G., in vederea spalarii banilor obtinuti din alte activitati ilicite (camatarie, proxenetism si taxe de protectie), a finantat activitatea infractionala derulata de G.S.A., prin oferirea de bani cu camata, atat in mod direct, cat si indirect, prin intermediul societatilor comerciale controlate de oamenii sai de incredere, precum si prin oferirea unor bunuri imobile pentru a fi puse ca garantii la diferite banci care au creditat societatile comerciale controlate de G.S.A.", se mai arata in motivare.

Tribunalul mai retine, in motivarea deciziei de arestare preventiva, ca "anumite infractiuni, prin gravitatea lor deosebita, modalitatea de comitere si prin reactia publicului la savarsirea lor, pot sa suscite o tulburare sociala de natura sa justifice o detentie provizorie, pericolul pentru ordinea publica fiind suficient sa existe chiar si numai in zona perceptiei societatii asupra manierei in care autoritatile actioneaza pentru stoparea fenomenului infractional, in scopul de a descuraja eventuale alte comportamente ilicite similare si in scopul de a restaura increderea in actul de justitie".

"De asemenea, se constata ca masura arestarii preventive este necesara pentru asigurarea eficacitatii activitatii judiciare, fata de pozitiile contradictorii ale inculpatilor in raport cu faptele pentru care sunt cercetati", se mai mentioneaza in documentul citat.

Alaturi de Gazdac si "Butoane", TB a emis in 25 iulie, la propunerea DIICOT, mandate de arestare preventiva pentru alte 17 persoane, printre care omul de afaceri de origine libaneza Nicole Saikaly, cunoscut in presa mondena drept fostul iubit al Ginei Pistol, si Daniel Nitu, director la firma acestuia. Ulterior, un alt complet de la TB a decis arestarea lui Nicusor Dragan, director general adjunct al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dan Stroe, director de achizitii in cadrul ANAF, si a altor 18 persoane.

Hotararile de arestare preventiva au fost luate dupa ce toate cele 39 de persoane au fost retinute, in urma audierilor la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), unde au fost aduse, in 24 iulie, peste 120 de persoane.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului Cezar Magureanu, Raluca Ioana Gazdac, invinuita in dosar, este gravida in luna a patra si a fost lasata sa plece.

La DIICOT a venit ulterior si senatorul, citat pentru a fi audiat ca invinuit in dosarul de evaziune fiscala. Magureanu este cercetat intr-o cauza separata, data fiind calitatea acestuia de senator.

In dimineata zilei de 24 iulie, DIICOT a facut 256 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Giurgiu, Arges, Ilfov, Buzau, Gorj, Dolj, Timis, Bihor, Constanta si Valcea. Potrivit acelorasi surse, anchetatorii au emis mai multe ordonante de instituire a sechestrului asigurator pe numeroase bunuri mobile gasite la domiciile celor perchezitionati sau la firmele acestora. Astfel, au fost puse sub sechestru mai multe autoturisme de lux, importante sume de bani, dar si bunuri mobile.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010 - 2012, gruparea infractionala a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infractional a vizat tranzactiile comerciale intracomunitare cu zahar si a gravitat in jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucuresti - reprezentata de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucuresti - reprezentata de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov - reprezentata de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu - reprezentata de Sorin Adrian Gazdac si Livia Ioana Gazdac, s-a precizat intr-un comunicat de marti al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun ca activitatea infractionala a acestora, toti invinuiti in dosar, a fost sprijinita in diferite forme de Nicusor Dragan, director general adjunct in cadrul ANAF, Dan Stroe, director achizitii in ANAF, Elena Madalina Naipeanu, angajat al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Pacala, comisar in cadrul Garzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zabava, Stelian Sebe, Mihaita Penciu, toti comisari in cadrul Garzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infractionala realizata in judetul Giurgiu a fost sprijinita de Octavian Grecu, zis "Butoane", invinuit in dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infractionala a sotilor Sorin Adrian si Raluca Livia Ioana Gazdac a contribuit si senatorul Cezar Mircea Magureanu.

Nicole Saikaly era lider al unui palier din circuitul evazionist care ii mai includea, printre altii, pe ginerele si fiica senatorului Cezar Magureanu, Sorin si Raluca Gazdac, dar si opt bulgari, potrivit unor procese verbale ale procurorilor, obtinute de MEDIAFAX.

Intr-unul dintre documente, procurorii mentioneaza ca grupul de criminalitate organizata, cu legaturi transfrontaliere, care a actionat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Gazdac, Valentin Andrei Gazdac, Raluca Gazdac, Stefan Druga, Marius Cune, Nicole Saikaly, Daniel Nitu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Maratas, Mircea Radina, Liviu Popovici si opt cetateni bulgari.

Grupul infractional era specializat in obtinerea unor importante beneficii financiare in urma derularii unor operatiuni de import sau achizitii/livrari intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neinregistrarea in documentele contabile a tuturor operatiunilor realizate si/sau inregistrarea de operatiuni nereale, in scopul obtinerii ilegale de TVA, se precizeaza in documentul prin care procurorii i-au adus la cunostinta invinuirile lui Viorel Bulearca - om de afaceri din Pitesti, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL si Stefaris Tabachi SRL.

Agentia MEDIAFAX relata, in octombrie 2011, ca Octavian Grecu, cunoscut sub numele de Butoane, apare ca girant intr-un contract de imprumut intre firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Magureanu si o institutie bancara, in acelasi contract fiind girant si fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le detine in proprietate.

Numele lui Octavian Grecu a revenit in atentia presei in contextul agresiunii careia i-a cazut victima baschetbalistul american Chauncey Hardy, intr-un bar din Giurgiu, agresiune soldata cu moartea sportivului.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#Butoane imprumut ginere Magureanu, #dosar infractional senator Cezar Magureanu , #instanta
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
ceasca: "sa facem totul cu poporul si pt. popor!" traiasca psd-ul!!!