Curtea de Apel decide joi daca suspenda referendumul

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 07:35
2115 citiri
Curtea de Apel decide joi daca suspenda referendumul

Curtea de Apel Bucuresti se va pronunta joi pe cererea fostului secretar de stat in MAE, liberalul Mihai Gheorghiu, de suspendare a decretului privind referendumul, in aceeasi zi instanta urmand sa discute si solicitarea similara facuta de Agentia de Monitorizare a Presei si Asociatia Pro Democratia.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, marti, pronuntarea pe cererea fostului secretar de stat in MAE, liberalul Mihai Gheorghiu, de suspendare a decretului prezidential privind referendumul.

Liberalul Mihai Gheorghiu, fostul secretar de stat in MAE, a facut o cerere la Curtea de Apel Bucuresti de suspendare a decretului prezidential si a hotararii de guvern pentru organizarea referendumului.

Procesul privind suspendarea hotararii de guvern va avea termen pe 25 noiembrie.

Pe de alta parte, Agentia de monitorizare a presei (AMP) si Asociatia Pro Democratia (APD) au depus pe 11 noiembrie, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere care vizeaza suspendarea referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, al carei termen a fost stabilit pentru 19 noiembrie.

"Este vorba, in primul rand, de o plangere administrativa prealabila, pe care am depus-o in aceasta dimineata la Palatul Cotroceni si care este sustinuta de cele doua organizatii - Agentia pentru Monitorizarea Presei si Pro Democratia. O plangere care pune in evidenta o serie de iregularitati cu privire la referendum. Tot in aceasta dimineata (n.r. 11 noiembrie) a fost depusa, la Curtea de Apel Bucuresti, la Sectia 8 - Contencios administrativ, o cerere de suspendare a referendumului. Aceasta cerere de suspendare este facuta pana cand procedura administrativa de care va vorbim, o procedura de contencios administrativ, va avea o solutie intr-o directie sau alta", a declarat, saptamana trecuta, presedintele APD, Cristian Parvulescu.

Potrivit lui Parvulescu, CAB poate emite o ordonanta prezidentiala de suspendare a referendumului.

"Vrem sa mergem la Strasbourg, pentru ca noi credem ca este foarte important ca asemenea precedent sa nu mai functioneze nici in Romania si nici in alte state europene", a continuat Parvulescu, aratand ca un astfel de demers va duce la lamurirea "multor situatii". "Noi stim ca exista o serie de recomandari ale Adunarii Parlamentare ale Consiliului Europei si ale Comisiei de la Venetia cu privire la organizarea alegerilor", a mai spus Parvulescu.

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit pentru 19 noiembrie primul termen pentru discutarea cererii de suspendare a decretului emis de presedintele Traian Basescu pentru organizarea referendumului pentru Parlament depusa de Asociatia Pro Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei.

Tot pe 11 noiembrie, Asociatia Pro Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei au depus, la CAB, o actiune de suspendare a executarii acestui decret, motivand ca este "o deturnare de putere din partea presedintelui, care ar avea un avantaj electoral fata de ceilalti candidati la presedintie, care nu pot emite astfel de acte", potrivit avocatului Pro Democratia, Corneliu Liviu Popescu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat in 22 octombrie ca a semnat decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de membri odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale - 22 noiembrie.

Basescu a amintit ca Parlamentul a dat un aviz negativ solicitarii de organizare a referendumului simultan cu alegerile prezidentiale, dar ca acesta este consultativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#referendum suspendare, #cerere suspendare referendum , #instanta