Magistratii de la Inalta Curte s-au suparat pe Daniel Morar

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 08:14
2363 citiri
Magistratii de la Inalta Curte s-au suparat pe Daniel Morar
Foto: Arhiva

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie se declara indignati de atitudinea procurorului sef al DNA, care a facut comentarii asupra pregatirii profesionale a magistratilor si asupra deciziilor acestora, desi nu ar avea dreptul.

"Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intrunit in sedinta din 13 octombrie 2011, isi exprima indignarea cu privire la comentariile formulate, intr-o emisiune de televiziune, de domnul Daniel Morar, procuror sef al DNA, referitoare la corectitudinea hotararilor judecatoresti si pregatirea profesionala a judecatorilor instantei supreme, desi functia pe care o detine nu il indreptateste sa faca astfel de judecati de valoare.

Aceasta intrucat, potrivit dispozitiilor art. 18 alin. 2 din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor, Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor", iar potrivit alin. 1 al aceluiasi articol "Relatiile judecatorilor si procurorilor in cadrul colectivelor din care fac parte trebuie sa fie bazate pe respect si buna-credinta, indiferent de vechimea in profesie si de functia acestora", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Magistratii de la ICCJ il mai acuza pe Daniel Morar ca, prin aprecierile sale critice la masurile dispuse in mai multe dosare, a omis faptul ca ei au pregatirea necesara, ca sa stie sa foloseasca probele, care sa ii duca la adevar.

"Totodata, domnul procuror omite faptul ca judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au sustinut numeroase examene in cariera profesionala pana la momentul "interviului de promovare" si ca aceasta promovare nu s-a efectuat si nu se efectueaza "pe criterii intamplatoare", astfel cum eronat induce ideea, ci pe baza dispozitiilor legii in vigoare si a criteriilor profesionale stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii.

Consideram ca poate era momentul ca, in cadrul emisiunii, domnul procuror sef sa prezinte publicului "calitatea" criteriilor folosite pentru promovarea procurorilor la Parchetul de pe langa ICCJ - structura DNA sau, cel putin, a celor care au fost avute in vedere in evolutia propriei cariere profesionale", se mai arata in comunicat.

Magistratii ICCJ considera ca Daniel Morar a facut comentarii nejustificate, care decredibilizeaza activitatea instantei supreme.

"Aceste comentarii au accentuat, in mod nejustificat, decredibilizarea activitatii instantei supreme in opinia publica, dat fiind ca au fost facute intr-un moment in care imaginea acestei instante are de suferit prin inceperea urmaririi penale fata de doi judecatori. Fara a nega dreptul publicului de a fi informat si, in anumite cazuri, de a contesta modul de desfasurare a activitatilor judiciare, reamintim ca atat judecatorii, cat si procurorii au obligatia legala de a apara reputatia profesiei lor si de a se abtine de la orice acte de natura a afecta increderea cetatenilor in corectitudinea actului de justitie", se mai arata in comunicat.

Daniel Morar, despre noua "moda" in amanarea dosarelor si pensiile magistratilor corupti

Daniel Morar a declarat luni seara, la TVR 1, ca in ultimii cinci ani 40 de magistrati au fost inculpati pentru fapte de coruptie, dintre care circa 20 sunt deja condamnati.

"Din cei 40 de magistrati, 12 au iesit la pensie si toti incaseaza pensii de magistrat, pensii care ajung sa depaseasca castigul lunar al unui magistrat in activitate, iar doi sunt condamnati definitiv pentru fapte de coruptie! E cu totul anormal", a declarat seful DNA, precizand ca exista posibilitati legale astfel incat magistratii acuzati de coruptie sa nu mai poata beneficia de pensii la fel ca si cei corecti.

In opinia sa, fie ar trebui ca unui astfel de magistrat sa nu i se permita pensia de magistrat decat dupa ce instanta da un verdict definitiv in cazul sau, fie, daca iese la pensie cu pensie de magistrat si apoi este gasit vinovat, sa i se dea ulterior pensia comuna.

"Legea e interpretabila, CSM poate sa le refuze aceste pensii, iar daca spun ca nu se poate trebuie sa schimbam legea. Nu e normal ca un magistrat care comite fapte de coruptie sa beneficieze de pensia de magistrat", a mai spus Daniel Morar.

I.U.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#judecatori Inalta Curte Justitie Casatie, #nemultumiti comentarii Daniel Morar , #instanta