Aproape 90 de migranti din Orientul Mijlociu cer azil in Romania

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 15:02
2843 citiri
Aproape 90 de migranti din Orientul Mijlociu cer azil in Romania
Foto: adevarul.es

Cei 88 de migranti afgani, iranieni, irakieni si sirieni, depistati miercuri pe Marea Neagra, intr-un vas de agrement, cer azil in Romania, acestia fiind cazati in centrul din Galati, potrivit Inspectoratul General pentru Imigrari.

Cererile de azil au fost depuse joi la Serviciul de Imigrari al Judetului Constanta, de 24 de cetateni afgani, 55 de irakieni, cinci iranieni si patru sirieni, cu varste cuprinse intre sase luni si 39 de ani.

"In perioada urmatoare, acestia vor parcurge procedurile prevazute de legislatia in materie de azil si vor beneficia de cazare in cadrul Centrului Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Galati. Centrul de cazare este un centru cu regim deschis si ofera celor cazati conditii decente de trai si intretinere, precum si spatii destinate activitatilor educative si recreative in conditii de siguranta", arata Inspectoratul General pentru Imigrari, intr-un comunicat de presa transmis vineri.

Cazuri similare de migratie au mai fost inregistrate in acest an. Astfel, la sfarsitul lunii iulie a fost interceptat un vas cu 52 de migranti, iar in septembrie, la bordul unui pescador au fost descoperiti 129 de migranti.

Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrari, 1.170 de persoane au solicitat, de la inceputul anului, o forma de protectie internationala in Romania, cei mai multi fiind din state precum Siria, Afganistan si Irak.

Solicitantii de azil beneficiaza, pe durata procedurii, de cazare intr-unul din centrele speciale, ajutor material, asistenta medicala primara si spitaliceasca de urgenta, precum si tratament gratuit in cazuri de boli acute sau cronice. De asemenea, acestia au acces la piata fortei de munca la un an de la data depunerii cererii.

Copiii primesc alocatii de stat si se pot inscrie la cursul pregatitor de limba romana, cu durata de un an, ulterior putand merge intr-o scoala de stat.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#migranti azil Romania, #cereri azil Romania, #protectie internationala migranti Romania , #interne