DGIPI dezminte ca ar fi inregistrat discutia dintre Catalin Macovei si doi jurnalisti

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 21:19
2218 citiri
DGIPI dezminte ca ar fi inregistrat discutia dintre Catalin Macovei si doi jurnalisti
Foto: InterestGeneral

Directia Generala de Informatii si Protectie Interna dezminte, intr-un comunicat remis marti, orice implicare in legatura cu inregistrarea convorbirii dintre seful ANI, Catalin Macovei, si jurnalistii Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac, a carei stenograma a fost publicata in ziarul "Curentul".

Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a precizat, in comunicat, ca aspectele prezentate in cuprinsul articolului din "Curentul" cu privire la implicarea DGIPI "nu se confirma".

De asemenea, pozitia oficiala a reprezentantilor Parchetului General este ca din materialul aparut in ziarul "Curentul" nu se contureaza indiciile savarsirii unei fapte penale.

Ziarul "Curentul "a publicat, in editia de marti, un articol insotit de un fisier audio si stenograma unei convorbiri care ar fi avut loc, pe 25 septembrie, intre seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, si jurnalistii Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac. Potrivit ziarului "Curentul", cei doi jurnalisti ar fi incercat sa-l santajeze pe Catalin Macovei in legatura cu un presupus imprumut de 100.000 de euro, de la un camatar, sustinand ca detin documente in acest sens.

In schimb, ce doi ar fi incercat sa obtina informatii despre anchetele ANI in legatura cu ministrii PDL Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu. De asemenea, Stanescu i-a spus conform stenogramei, sefului ANI ca informatiile referitoare la conturile celor trei lideri PDL sunt utile inainte de alegeri.

In articolul din ziarul "Curentul" se sugera ca inregitrarea discutiei dintre cei trei ar fi putut fi facuta de DGIPI.

Redam mai jos fragmentele din stenograma publicata in "Curentul" in care Stanescu si Chireac ii spun lui Catalin Macovei despre imprumutul de la camatar si cel in care discuta despre anchetele ANI in cazul ministrilor.

(...)Sorin Rosca Stanescu: Am niste acte. Voi va hotarati daca uita discutia. Poti s-o uiti?

Catalin Macovei: Eu zic ca nu, n-o uita. Nu mizati pe asta ca nu stiu.

Bogdan Chireac: Deci pot sa uit daca am venit cu el la tine.

SRS: Pai stii ca ai luat 100.000 de la un domn?

CM: Nu, aratati-mi hartia!

SRS: Nu stiu... (scoate documentul)

CM: Nu, domnu' asta a luat imprumut.

SRS: E semnatura ta?

CM: Da!

SRS: Si ce scrie aici?

CM: "In prezenta martorului". "Contractul a fost incheiat in prezenta martorului Macovei". Da, asa e, si e valabil si in ziua de azi ca ala n-a dat banii. Adevarat tot ce scrie de la un cap la altul si adevarat ca-i semnatura mea. Dar n-am luat eu, din pacate. Acum imi pare rau, fie vorba intre noi, ca n-am luat nimic de acolo.

SRS: Pai da. Acum informatia care-o am e ca ati impartit banii: tu, martorul, cu asta care a luat.

CM: Domnul Rosca, ar fi fost bine. Ma credeti, acum asta n-am cum sa dovedesc, dar n-am luat nici macar un cent si n-am facut rau.

SRS: Si daca n-ai facut chestia asta, atunci de ce i-ai dat avocatului cu pixul, semnatura?

CM: Ca s-a incheiat in prezenta mea.

SRS: Nu asta, ce n-am adus...

CM: La ce va referiti?

SRS: Ca te-ai angajat ca-i dai banii inapoi tu si te-ai parat singur; ai dat o declaratie olografa in fata acestui avocat.

CM: Nu, asta aicia nu.

SRS: Nu?

CM: Nu. Aratati-mi declaratia! Ce Dumnezeu! Deci daca am recunoscut ca astea-s? Cum sa-i dau? Am innebunit in somn? Cand sa-i dau? Eu stiu ca avocatul ar vrea sa ia banii de la mine acuma. Dar daca luam eu banii? Sa stiti ca eu nu am o problema cu datoriile. Eu cand iau un ban il dau pana la ultimul inapoi.

BC: Dar domnul ala cine-i?

CM: Domnul ala era un camatar.(...)

(...) SRS: Incepusem o discutie si a ramas asa, in coada de peste, cu Videanu!

CM: Asa e.

SRS: N-am amestecat la vremea aceea si numele de Blaga.

CM: Da.

SRS: La data aceea. Pentru ca "poporul" sa afle adevarul, pentru a se face putina dreptate, m-ar interesa unde v-ati dus cu investigatiile. Pana unde au ajuns aceste investigatii.

CM: Pai la Blaga s-a terminat. Asta stiti!

SRS: Nu stiu! Si l-ati gasit curat?

CM: Pai am dat-o public asta. Ce-am terminat. Blaga a justificat tot.

SRS: Nu i-ati gasit conturile de afara?

CM: Suntem in procedura... Lui Blaga?

SRS: Da.

CM: Sincer, nu le-am cautat.

SRS: Urat.

CM: Urat, dar nu am stiut.

SRS: Dar ceilalti doi?

CM: La ceilalti doi sunt procedurile in curs. Dureaza. Stiti cum v-am zis si la televiziune. Elvetia nu mai e ce-a fost. Elvetia da tot acuma, dar e o procedura mai complicata.

SRS: Pai si daca le da dupa alegeri?

CM: Am inteles. Poate da inainte de alegeri. Aici aveti dreptate ca, daca afli prea tarziu, degeaba afli.

SRS: Ar trebui sa se stie.(...)

Bogdan Chireac a declarat ca s-a aflat "din intamplare" la discutia inregistrata la care au participat Catalin Macovei, de la ANI, si Sorin Rosca Stanescu. Acesta a mai spus ca, oricum ar analiza continutul discutiei, fiind prieten cu ambii interlocutori, nu se poate pronunta. Chireac a mai spus, la B1TV, ca discutia a avut loc in urma cu doua luni.

La randul sau, Sorin Rosca Stanescu a declarat ca discutia la care a participat nu avea ca intentie un santaj, ci era o investigatie jurnalistica. El a publicat o parte din stenograma pe blogul sau, unde a avertizat ca ar mai axista si alte parti ale discutiei, pe care asteapta sa fie publicate, precizand ca era interesat doar de aflarea unor informatii despre conturile celor trei lideri PDL - Vasile Blaga, Radu Berceanu si Adriean Videanu.

La postul de televiziune B1 TV, Rosca Sanescu a mai spus ca Bogdan Chireac nu are nicio implicare in aceasta situatie, alta decat aceea ca este prieten si cu el, si cu seful ANI.

Catalin Macovei a confirmat, la randu-i, discutia, afirmand ca "a avut loc in aceasta formula", insa a refuzat sa dea orice detalii despre termenii in care s-a desfasurat. Macovei a precizat ca din interiorul institutiei pe care o conduce - Agentia Nationala de Integritate - nu au iesit niciun fel de documente catre alte persoane decat cele autorizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#DGIPI discutie jurnalisti, #Sorin Rosca Stanescu, #Catalin Macovei ANI , #interne