Autoritatile vor sa anunte prin sms cand vin inundatiile, satenii nu stiu ce inseamna sms

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 15:28
1690 citiri
Autoritatile vor sa anunte prin sms cand vin inundatiile, satenii nu stiu ce inseamna sms
Foto: Arhiva

Autoritatile intentioneaza sa lanseze un proiect prin care romanii sa fie alertati printr-un mesaj pe telefonul mobil ca vin inundatiile, insa multi dintre satenii din zonele de risc nu stiu ce este acela un sms sau nu stiu sa il citeasca.

Astfel, pe ecranul telefonului ar putea aparea, din primavara, mesajul "Atentie, vine viitura!", potrivit Digi24. Proiectul ar urma sa fie implementat mai intai in zonele de risc, iar apoi, incepand din toamna, in intreaga tara.

Sistemul de avertizare are ca scop reducerea victimelor in caz de inundatii, incidentele care au atras atentia specialistilor fiind inundatiile din judetul Galati, produse in septembrie 2013. Atunci, noua persoane au murit, sute de oameni au fost afectati de viitura, iar autoritatile au facut fata cu greu situatiei tragice.

Nou bilant al inundatiilor din Galati: 9 morti si 4 disparuti (Video)

Asadar, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a afirmat ca alertarea prin telefon cu minimum 30 de minute inaintea producerii evenimentului este solutia pentru anul 2014.

"Timpul in care primarul putea sa anunte cetateanul din zona inundabila este mare. Trebuie sa scurtam acest timp in cazul avertizarilor in care evenimentele se intampla in 30 de minute. Nu exista timpul fizic ca primaria sa-i anunte pe toti cetatenii din satele invecinate din zonele inundabile", a explicat aceasta.

Astfel, localnicii vor primi informatii legate de zona din care vine viitura, perioada in care este asteptata, dar si de locurile in care pot merge pentru a fi in siguranta. In tara noastra exista peste 740 de zone de risc.

Ramane de vazut daca proiectul poate reduce, intr-adevar, numarul victimelor, pentru ca numerosi sateni nu stiu ce inseamna un sms sau nu stiu sa il citeasca. Mai mult, unii dintre ei nici macar nu au telefon.

Autoritatile giurgiuvene dau 2 milioane de euro ca sa li se "aprinda beculetul" la inundatii

Reporterii au stat de vorba cu mai multi localnici din Seusa, judetul Alba. O batrana a marturisit ca nu stie ce este un sms si ca oricum nu are telefon. "Nu stiu ce e ala...Nu am (telefon - n.red.), nu stiu ce-i mesajul, sunt batrana, nu stiu", a marturisit doamna Maria.

De asemenea, un alt satean a precizat ca pe oameni nu i-ar ajuta acest sistem, pentru ca localnicii care au telefoane mobile nu se descurca cu ele. In plus, o femeie care are un mobil sustine ca nu il foloseste decat pentru a vorbi cu copiii.

"Nu e un lucru bun, pentru ca eu nu ma pricep la telefon. Eu am telefon si ma suna copii si nepotii, atat. Dar eu ca sa mai fac numere nu stiu. Nu stiu (ce este un sms - n.red.), eu asa as dori ca primaria sa vina sa ne spuna, sa ne anunte, ca eu nu ma pricep cu telefonul", a spus si doamna Ana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alerta inundatii, #sms inundatii, #sms inundatii Romania, #alerta sms inundatii, #sateni sms inundatii , #inundatii