Basescu: Adun debitul Prutului cu al Dunarii si cu al Siretului si nu-mi iese inundatia

Marti, 06 Iulie 2010, ora 18:24
7352 citiri
Basescu: Adun debitul Prutului cu al Dunarii si cu al Siretului si nu-mi iese inundatia

Traian Basescu a declarat la Galati ca, din calculele sale tehnice, orasul nu va fi inundat. Cum a ajuns seful statului la aceasta concluzie? A adunat debitul Prutului cu al Dunarii si cu cel actual al Siretului si nu rezulta inundatie.

"Adun debitul Prutului cu debitul Dunarii si cu debitul actual al Siretului si nu imi iese inundatie", a spus Basescu, precizand ca face acest calcul asa cum il face orice om cu pregatire tehnica, transmite Mediafax.

Seful statului a inspectat digul construit pentru apararea Galatiului si a afirmat la plecare ca acesta este singura solutie. "Hai, lasa, Doamne fereste sa se ajunga la asta!", i-a spus el unui jurnalist care intreba despre varianta spargerii digului de la Cotu Pisicii.

Dupa ce a vizitat digul de aparare a orasului, Basescu a afirmat ca nu mai este nevoie de spargerea digului de pe malul tulcean al Dunarii, de la Cotul Pisicii, sau a digurilor din amonte.

"Din discutiile pe care le-am avut cu cei responsabili, dar si din datele actuale privind evolutia cotelor Dunarii, putem fi optimisti. Se elimina ipoteza spargerii digului la Cotul Picicii sau in alta parte, pentru inundare. Masurile pentru prevenirea inundarii Galatiului sunt luate, chiar daca pe 10 iulie Dunarea va atinge 695 de cm, conform celor mai pesimiste prognoze.

Mai mult de 695 de cm nu poate fi, iar pentru asta Galatiul este pregatit. Am luat si varianta cea mai proasta, cresterea debitelor pe Siret (...) Am luat in considerare cele mai rele evoluitii si, chiar si in aceste conditii, nu trebuie sa mai spargem. Galatiul e pregatit sa reziste la 695 de centimetri, e pregatit sa reziste la 715 centimetri", a sustinut presedintele Traian Basescu, potrivit NewsIn.

Initial, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta luase in calcul spargerea digurilor si inundarea unor incinte in zonele: Calarasi-Raul, Borcea de Sus si Borcea de Jos si zona Cotul Pisicii din judetul Tulcea, in dreptul municipiului Galati.

Traian Basescu: Inundarea Galatiului ar fi o rusine

Seful statului a adaugat ca inundarea Galatiului ar fi o rusine. "Inundarea Galatiului ar fi o rusine pentru noi toti, un semn de neputinta a autoritatilor, or asa ceva nu trebuie sa se intample", a afirmat Traian Basescu.

Intrebat daca renaturarea ar fi o solutie pentru evitarea inundatiilor pe viitor, presedintele Traian Basescu a declarat ca renaturarea inseamna pierderi uriase pentru agricultura.

Presedintele a parasit Galatiul dupa momentul declaratiilor de presa. In zona au ramas ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely si coordonatorii nucleului de criza de la Galati, secretarul de stat in MAI Mihai Capra, si adjunctul sefului IGSU, general maior Liviu Viorel Nemes. Toti acestia inspecteaza acum digul de aparare a Galatiului.

Lucrarile de ridicare a digului de 4,5 kilometri in sudul municipiului Galati, la Dunare, s-au finalizat marti dimineata, militarii, jandarmii, lucratorii ISU si voluntarii concentrandu-si apoi fortele pentru consolidarea acestuia si evacuarea apelor care s-au infiltrat in ultimele zile.

"Digul de aparare a municipiului Galati, care se intinde pe o lungime de patru kilometri si jumatate, este finalizat, la realizarea acestuia utilizandu-se peste 250.000 de saci cu nisip, care sustin hidrobarajul. Se realizeaza un stoc de saci care sa poata fi utilizati in zonele cu infiltratii", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Petrica Patilea Crangan.

Marti dimineata, la ora 7.00, fluviul masura 680 de centimetri, avand 80 de centimetri peste cota de inundatie si 20 de centimetri sub cota de pericol. Potrivit celei mai recente prognoze, nivelul maxim, de 686 de centimetri, va fi atins sambata, 10 iulie.

A treia vizita la Saucesti, de data asta fara certuri

Inainte de plece spre Bucuresti, Basescu a trecut din nou si pe la Saucesti, aceasta fiind a treia vizita pe care o face in localitatea bacauana. El a discutat marti seara despre inceperea lucrarilor la canalizarea si statia de epurare a apei. El a cerut autotatilor sa dea toate avizele si autorizatiile necesare, astfel incat lucrarile de construire a canalizarii sa inceapa vineri.

"Rugamintea mea a fost ca in 48 de ore sa fie date toate avizele. Presedintele consiliului judetean m-a asigurat ca da drumul la autorizatie, iar constructorul m-a asigurat ca vineri incepe lucrarile la canalizare. Constructorul s-a angajat ca daca joi este emisa autotrizatia, vineri incepe lucrarile", a declarat presedintele Basescu in a treia sa vizita la Saucesti.

Intr-o vizita anteriora, el le-a promis localnicilor ca va monitoriza personal ca pana in 2011 sa se construiasca 18 km de dig pe Siret pentru a nu mai fi afectati de inundatii. El a precizat ca primaria localitatii nu a avut pana acum alocati bani pentru un astfel de proiect.

"Eu va promit ca se face digul! Va promit si-o sa fiu aici, dupa ce incep lucrarile o sa vin des, pana la anul avem digul facut!", a afirmat Traian Basescu, prezent pentru a doua zi la Saucesti, localitate grav afectata de inundatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertizare de inundații în România. Județele vizate de Codul galben HARTĂ
Avertizare de inundații în România. Județele vizate de Codul galben HARTĂ
Hidrologii au emis marți, 16 aprilie, un Cod galben privind producerea unor viituri pe sectoarele de râuri din șase județe. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#inundatii Romania, #inundatii Galati, #inundatii Basescu , #inundatii