Cod galben si cod portocaliu de inundatii in 14 bazine hidrografice, pana miercuri dimineata

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 15:48
1470 citiri
Cod galben si cod portocaliu de inundatii in 14 bazine hidrografice, pana miercuri dimineata
Foto: Arhiva Ziare.com

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, marti, noi atentionari cod galben si cod portocaliu de inundatii, valabile pana miercuri dimineata in 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, marti, in intervalul orar 13:00 - 20:00 va fi instituit cod portocaliu pe raurile din bazinele hidrografice: Somesul Mare amonte s.h. Nepos si afluentii sai de dreapta din judetul Bistrita Nasaud, afluentii Crisului Negru din judetul Bihor si Aries - bazin superior si afluentii sai din judetele Alba si Cluj. Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare in bazinul hidrografic Aries.

In zonele avertizate, cresteri de niveluri, cu posibile efecte de inundatii locale, se pot produce pe unele sectoare de rau si datorita influentei evolutiei formatiunilor de gheata (gheata la maluri, pod de gheata, aglomerari de gheturi).

In acelasi timp, in intervalul 12 ianuarie, ora 13:00 - 13 ianuarie, ora 10:00, se vor inregistra cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparare (influentate si de evolutia formatiunilor de gheata), cu posibile efecte de inundatii locale, pe raurile din bazinele hidrografice: raul Tisa (la intrarea in tara), Viseu, Iza, Tur (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare, Somesul Mic, Lapus (judetele Bistrita Nasaud, Cluj si Maramures), Crasna (judetele Salaj si Satu Mare), Barcau (judetele Salaj si Bihor), Crisul Repede - amonte S.H. Vadu Crisului (judetele Cluj si Bihor), Crisul Negru, Crisul Alb (judetele Bihor, Arad si Hunedoara), Aries (judetele Cluj si Alba), Bistra (afluent al Timisului) judetul Caras Severin si Bistrita superioara si afluentii sai (judetele Suceava si Neamt).

Hidrologii mentioneaza, totodata, ca, incepand cu data 12 ianuarie, ora 13:00, se ridica avertizarea valabila anterior in celelalte bazine hidrografice.

Atentionarea hidrologica a fost deja transmisa catre: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul Administratiei si Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. si Administratiile Bazinale de Ape: Somes-Tisa, Crisuri, Mures, Banat, Siret.

Risc de inundații în 12 județe. Cod portocaliu și galben pentru depășirea cotelor de apărare a râurilor FOTO
Risc de inundații în 12 județe. Cod portocaliu și galben pentru depășirea cotelor de apărare a râurilor FOTO
Hidrologii anunţă, marţi, 23 aprilie, risc de inundaţii cu posibilie depăşiri ale cotelor de apărare pe râuri din opt bazine hidrografice. Au fost emise avertizări cod galben şi cod...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#cod galben inundatii, #cod portocaliu inundatii, #cod inundatii Transilvania , #inundatii