Presa de azi: Apele nu iarta, cosmarul continua...

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 07:32
2064 citiri
Presa de azi: Apele nu iarta, cosmarul continua...
Foto: Arhiva

Sute de gospodarii afectate, mii de oameni evacuati si zeci de mii de hectare inundate, acesta este bilantul prapadului lasat de ape, subiect amplu comentat, vineri, de ziarele centrale. Gandul ne prezinta ce ministri au vizitat zonele afectate si "cum a luat-o Guvernul pe firul viiturii", iar Romania Libera ne avertizeaza ca "ne asteapta o vara murata", iar "meteorologii sunt bulversati".

Evenimentul Zilei: Moldova se lupta cu Siretul

Aproape 10.000 de oameni din Moldova si-au parasit joi casele, dupa ce digurile de la Tamaseni (Neamt), Saucesti (Bacau) si Halaucesti (Iasi) au cedat sub presiunea raului Siret.

La Galati, in dreptul localitatii Sendreni, localnicii si jandarmii aduc de ieri-dimineata saci cu nisip pentru suprainaltarea digului de pe Siret. In orice moment, pavaza de doi metri inaltime se poate dovedi inutila, motiv pentru care 150 de familii sunt pregatite sa se refugieze din calea apelor, anunta Evenimentul Zilei.

Mai mult decat atat, debitul Dunarii a atins joi, in zona Galati, cotele istorice din 2006, iar fluviul nu mai poate prelua si apele Siretului, urcand pe o portiune de 25 de kilometri pe cursul raului. De altfel, debitul Dunarii, la intrarea in tara, era ieri de 13.300 mc/s.

"O situatie deosebita e la Galati, in dreptul localitatii Sendreni, pentru ca nivelul Dunarii e deja destul de ridicat, iar Siretul nu mai are unde sa se verse", a declarat, joi, la Galati, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Potrivit datelor centralizate de autoritati, inundatiile si ploile torentiale din ultimele zile au ucis 22 de oameni, peste 3.500 de case au fost afectate si peste 20.000 de hectare de teren arabil si de padure au fost acoperite de ape.

Jurnalul National: Apele nu iarta, cosmarul continua...

Si de parca toate astea nu ar fi fost de ajuns, o noua atentionare cod galben valabila pentru Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum si zona Carpatilor Orientali a intrat in vigoare, fiind valabila pana vineri la ora 9:00.

Astfel, 18 judete vor fi afectate de ploi in urmatoarele ore. Acestea sunt Bacau, Brasov, Braila, Botosani, Buzau, Bistrita-Nasaud, Covasna, Galati, Harghita, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui si Vrancea, informeaza Jurnalul National.

In Moldova, in nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum si in zona Carpatilor Orientali, cantitatile de apa vor continua sa fie insemnate, depasind local 20 l/mp si izolat 40 l/mp, potrivit site-ului Administratiei Nationale de Meteorologie. Peste 160 de localitati din 22 de judete au fost inundate in ultimele 24 de ore, iar aproape 900 de persoane au fost evacuate din case, in vreme ce peste 2.800 de angajati ai MAI si ai altor structuri au intervenit pentru salvarea persoanelor si limitarea pagubelor.

Totodata, peste 3.200 de gospodarii, anexe, curti si gradini au fost inundate, precum si aproape 18.000 de hectare de pasuni si fanete, circa 15.000 de hectare de teren arabil, aproximativ 5.000 de hectare de paduri, 16 obiective socio-economice, sase drumuri nationale, opt drumuri judetene si noua drumuri comunale.

In plus, viitura a facut ca sase poduri si 78 de podete sa devina impracticabile, iar peste 300 de fantani au fost colmatate. Si debitele Siretului si Prutului cresc, conform celor mai noi date primite de expertii ANAR de la omologii ucraineni.

Adevarul: Salvati din calea apelor

Galatiul este unul dintre cele mai afectate judete. De zeci de ani, locuitorii din cartierul galatean Barbosi traiesc cu teama ca se vor trezi cu Siretul in casa la fiecare ploaie sau viitura. La 300 de metri de gara, pe malul Siretului, se afla zona cunoscuta de localnici sub numele de "La porcarie".

Cei care au decis sa traiasca acolo au venituri foarte mici si traiesc de pe o zi pe alta mancand ce creste prin ograda. De cate ori ploua cateva zile la rand se roaga sa nu vina Siretul mare si sa-i lase fara un acoperis deasupra capului, scrie Adevarul.

Printre ei, Dami Chiriac (79 de ani), care s-a mutat in cartier inainte de Revolutie. "Stau aici de 22 de ani. Am trecut prin patru inundatii mari, dar ca anul acesta parca nu a fost niciodata. Mi-a luat tot!", a spus Chiriac.

Petruta Cincu este mama a trei copii si a ajuns sa se adaposteasca de furia naturii intr-un container pe care-l imparte cu o alta femeie. "Stau aici de cateva zile. Casa mea este chiar langa Siret si acum nu a mai ramas absolut nimic din ea. Copiii mi i-a luat Protectia Copilului inainte de a veni apele. Acum stau aici pentru ca nu am unde sa ma duc", a spus femeia.

Colega sa de suferinta, Gherghina Pocora (73 de ani), se odihneste pe timpul zilei, iar noaptea isi pazeste modesta agoniseala. "Am noua vaci. Astea sunt singura mea avere. Acum sunt pe islaz, iar noaptea trebuie sa stau langa ele. N-am ce sa fac. Daca imi mor sau mi le fura cineva si pe astea, mor si eu de foame", spune batrana, care traieste de mai bine de un deceniu pe malul Siretului.

Gandul: Boc a pus un sac in calea Siretului. Cum a luat-o Guvernul pe firul viiturii

Conform planului stabilit in sedinta de Guvern de miercuri, mai multi ministri s-au aflat joi in zonele inundate. Premierul, impreuna cu Vasile Blaga (Interne) si Laszlo Borbely (Mediu), a mers in Braila si Galati, apoi a urcat in Neamt. Elena Udrea (Dezvoltare) s-a dus la Dorohoi-Botosani, Radu Berceanu (Transporturi) in Suceava, Gabriel Oprea (Aparare) in Bacau si Iasi.

Dupa Galati, unde a fost huiduit de un grup de pensionari adunati in fata Prefecturii si a intarit personal digul de la Sendreni, premierul s-a deplasat la Braila, pentru a stabili strategia: "In ordinea aceasta trebuie sa fie prioritatile de lucru: intai omul, dupa aceea casele cu bunurile pe care le au si daca putem dupa aceea sa evitam inundarea terenurilor, pasunilor si padurilor", a trasat premierul ordinea de bataie, potrivit Gandul.

Elena Udrea a ajuns joi dupa-amiaza in municipiul Dorohoi, a vizitat cateva dintre casele afectate de ape - inclusiv una care a fost inundata de sase ori pana in prezent.

"Este pacat de ajutorul pe care-l dam la fiecare inundatie, de la Guvern, banii se irosesc in casele acelea, dar si drama oamenilor, pentru ca trebuie sa treaca prin nenorocirea unor inundatii de fiecare data", a spus Elena Udrea.

Intrebata, insa, daca bugetul de stat are fonduri prevazute pentru inundatii, aceasta a recunoscut ca nu, dar a spus ca exista legea care "permite ministerului sa intervina in situatii de criza cu bani de la Guvern, pentru drumuri sau poduri".

Romania Libera: Ne asteapta o vara murata. Meteorologii sunt bulversati

In ciuda acestui dezastru, meteorologii spun ca intervalul ploios nu s-a incheiat, iar dupa el nu va urma o perioada caniculara, cum s-a mai intamplat in anii trecuti. Viiturile continua sa faca ravagii in Moldova, iar norii negri nu se lasa dusi.

Vremea ii bulverseaza pana si pe meteorologi. Dupa ploile abundente din ultimele zile, joi dimineata se aratau semnele unei apropiate imbunatatiri a vremii. In cursul dupa-amiezii insa vestile proaste s-au intors. Dupa o zi, doua de cer relativ senin ploile o vor lua de la capat, posibil chiar cu mai mare intensitate. Cei mai afectati ar putea fi tot cei ce au avut de infruntat viiturile din aceasta saptamana, avertizeaza Romania Libera.

Una dintre consecintele vremii capricioase este ca meteorologii nu se mai hazardeaza sa prognozeze pe termen lung. Aurora Bell, directoarea Departamentului de Prognoze a Administratiei Nationale de Meteorologie, explica: "E caracteristica in ultimii ani o alternanta de perioade caniculare (temperaturi de peste 35 de grade) cu cele de instabilitate atmosferica, cu averse rapide". Vara aceasta nu se va incadra insa in acest tipar.

"Vara nu a pornit pe un fond foarte cald, nu a fost seceta care sa favorizeze instalarea caniculei. In aceste conditii, nu anticipam ca dupa ploi va urma o perioada lunga de caldura excesiva".

Chiar si criza economica joaca un rol in modul in care meteorologii reactioneaza la fenomenele extreme. Astfel, specialistii de la ANM se feresc sa mai lucreze cu jumatati de masura, alertele intermediare de cod portocaliu fiind emise pe ultima suta de metri, cand datele sunt sigure. "Codul portocaliu presupune dislocarea de forte in teren, iar acest lucru presupune, la randul sau, cheltuirea unor bani de la buget", marturiseste Aurora Bell.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#inundatii tara, #viituri Moldova, #meteo prognoza , #inundatii