Editorial: Tara unde nimeni nu raspunde pentru nimic

Luni, 05 Iulie 2010, ora 10:57
2253 citiri
Editorial: Tara unde nimeni nu raspunde pentru nimic

Cum sa priceapa copiii la scoala ce inseamna responsabilitatea si sa devina niste adulti care au proprietatea termenilor si-si asuma planuri si strategii? Doar invata de mici ca avem o tara atat de bogata incat, de fier sa fii, si nu puteai tu, populatie migratoare sau imperiu, sa nu incerci sa o jumulesti.

Ca de aia n-am reusit niciodata sa ne ridicam in picioare si ne multumim sa ne schimbam pantalonii cand ni se rup in genunchi.

Traim mereu in acelasi cerc al senzatiilor si al neputintei si gasim teribil de iute explicatii. Citesc in "Gandul" ca, in 2008, Guvernul a alocat bani pentru repararea si suprainaltarea unui dig rupt de Siret, dupa ce a descoperit ca un asemenea debit se intalneste odata la 150 de ani. Privim insa spre debitul anului curent si auzim autoritatile ca asa ceva nu vine decat odata la 200 de ani. Deci probabil ca se va purcede la o noua suprainaltare. Pe hartie. Ca doua secole sunt ani multi.

Ceea ce imi aminteste un banc. "Sir, Tamisa a atins cota de pericol, trebuie sa luam masuri". "John, te rog sa nu ma mai deranjezi cu prostii. Si de ce nu bati la usa?". Peste o jumatate de ora: "Sir, Tamisa a ajuns la parter. Trebuie sa plecam". "John, te-am rugat sa nu ma mai pisezi. Peretii au un strat etans. Iar n-ai batut la usa". Peste alta jumatate de ora: "Sir, Tamisa a ajuns la etaj, mai avem timp sa plecam cu barca". "John, te dau afara daca mai vii o data si nu bati la usa". Peste o alta jumatate de ora, John bate la usa si, in timp ce se inclina spre stapan, anunta: "Sir, Tamisa!"

... Si in miezul discutiilor din platouri, ce-mi aud urechile? Ca asemenea ploi, pe care nu le intalnesti decat foarte rar in istoria unei natiuni, nu pot sa aiba cauza naturala. Ca daca exista tehnologie care alunga grindina, desigur ca exista si forte care pot sa aduca ploaia. Dumnezeu? Nope. Niste forte care au ceva cu noi? Bingo!

Se numesc sinucigasi. Si suntem atat de tampiti incat nu facem planuri decat dupa ce ne trezim in miezul nenorocirii. Care nenorocire poate parea, la prima infatisare, un accident. N-o sa se repete taman in aceleasi coordonate. Ca asta spune statistica. Pai se repeta din 2004. Ce facem? O sa!

Tineti minte cum radea Mitrea in 2006 la maratonul de respingere a legilor lui Funar? Una se referea la cumpararea de barci cu motor pentru comunele cu zone inundabile.

... Ne-a fost atat de draga libertatea castigata in 1989 incat am considerat ca am scapat de ce-i mai rau, prin urmare nici nu trebuie sa ne chinuim mintile prea tare. Democratia urma sa vina firesc, ca si economia de piata, ministrii erau automat competenti, deci tot ce aveam de facut era sa mergem la serviciu si sa asteptam sa ne recastigam umanitatea.

Daca ne spunea cineva acum 20 de ani ca trebuie sa punem osul, ca ceea ce facusem noi pana acum nu se putea numi munca, ii rupeam picioarele. Doar ca munca este in primul rand treaba mintii. Si realitatea spune ca suntem tare lenesi in cap.

Daca un primar de comuna priveste saptamana de saptamana cum se adanceste o groapa si se plange ca nu are buget, in loc sa cheme localitatea cu niste lopeti de pietris si sa cumpere o galeata de asfalt, iar un prefect convoaca Comitetul pentru Situatii de Urgenta dupa ce apa a invadat toate strazile, ce pretentii sa mai avem?

Iar printre planurile cele mai ambitioase ale autoritatilor se numara de aceasta data unul halucinant: sa mutam apele inapoi in albiile lor, ca de aia o iau ele pe unde le asternuse Dumnezeu. Incepand cu Dunarea.

Sau sa construim niste navete spatiale si sa ne mutam pe Luna, nu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#inundatii autoritati, #inundatii Moldova, #inundatii diguri , #inundatii