Inundatii in Europa: 11 morti, Praga sub ape, nivelul Dunarii la un nivel record

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 15:54
4559 citiri
Inundatii in Europa: 11 morti, Praga sub ape, nivelul Dunarii la un nivel record
Foto: The Independent

Inundatiile din ultimele zile din Europa centrala au provocat moartea a 11 persoane, in timp ce mai multe cartiere din Praga se afla inca sub ape.

Totodata, inundatiile au ajuns si in Germania, unde peste 10.000 de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele, fiind evacuate din regiunile Bavaria si Saxonia, relateaza The Independent.

Stare de alerta in Ungaria, din cauza cresterii Dunarii - care e situatia in Romania

Mai multe zone din capitala ceha au fost devastate de ape, inclusiv gradina zoologica si pista pentru cursele cu cai, in cele mai grave inundatii din ultimii zece ani, dupa mai multe zile de ploi abundente. Totusi, barierele metalice montate pe marginea raului Vltava au salvat centrul istoric de la inundatii.

Prognoza meteo din urmatoarele zile vine cu vesti bune pentru Cehia, unde se asteapta ca nivelul apei sa scada, insa in Germania, Slovacia si Ungaria va continua sa ploua masiv in urmatoarea perioada.

Inundatii in Europa: Dunarea ar putea atinge un nivel-record si la Budapesta

Cele 11 persoane care au murit in urma inundatiilor erau din Cehia, Austria, Polonia si Germania, cele mai recente doua decese fiind inregistrate in orasul Guenzburg din sudul Germaniei, care este strabatut de Dunare.

In acest caz, navigatia ar putea fi oprita complet pe fluviul Rin din sudul Germaniei pana cel mai devreme joi dimineata, a anuntat o agentie de presa de stat. Navigatia a fost oprita in weekend in partea de sud a fluviului, din cauza ca ploile au ridicat semnificativ nivelul apei.

De asemenea, mii de persoane din Praga au fost evacuate din cauza inundatiilor provocate de raul Vltava. In plus, o fabrica de chimicale dintr-un oras de langa Praga a anuntat ca si-a mutat substantele periculoase intr-un loc sigur si si-a oprit intreaga activitate de productie.

Europa sub ape: Inundatii, evacuati, morti, disparuti (Video)

Totodata, un alt oras aflat langa capitala ceha, care adaposteste un memorial al unui lagar de concentrare nazist, a fost evacuat luni seara. Mai mult, compania Volkswagen a inchis temporar o fabrica din orasul german Zwickau, pentru ca angajatii nu au mai putut ajunge la munca din cauza inundatiilor.

Ultima data cand Europa centrala s-a mai confruntat cu inundatii de asemenea proportii a fost in 2002, cand 17 peroane au murit in Cehia, pagubele provocate fiind de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Mai grav este ca oficialii cehi se asteapta ca nivelul Dunarii sa ajunga la un nivel record pentru ultimii 50 de ani. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Andras Giro-Szasz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#inundatii Europa, #morti inundatii Europa, #victime inundatii Europa, #nivel record Dunare Ungaria , #inundatii