Inundatii la Galati - Sedinta de urgenta la Guvern: Autoritatile sa ceara ajutoare

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 12:45
1600 citiri
Inundatii la Galati - Sedinta de urgenta la Guvern: Autoritatile sa ceara ajutoare
Foto: Digi 24

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, in cadrul comandamentului de urgenta convocat la Guvern, ca statul are ajutoarele necesare pentru victimele inundatiilor din Galati, dar ca autoritatile locale trebuie sa le ceara in cel mai scurt timp.

Dragnea a precizat ca primariile locale, dupa ce sunt finalizate operatiunile de salvare, trebuie sa se asigure ca oamenii se pot intoarce in siguranta la locuintele lor si trebuie sa verifice daca ei mai pot locui acolo.

"La nivel central, ministrul Stroe (de Interne - n. red.) a informat ca statul este pregatit cu tot ce e nevoie, apa, alimente, paturi, dar trebuie sa ne cereti foarte rapid", le-a spus Dragnea reprezentatilor autoritatilor locale care au participat la videoconferinta de la Guvern.

El a mai spus ca exista un elicopter care survoleaza zona judetului Galati si ca ministrul Apararii, Mircea Dusa, a anuntat ca mai are doua elicoptere gata sa intervina.

Dragnea a adaugat ca Ministerul Apararii are pregatite 100 de efective pregatite sa mearga in teren. El le-a cerut primariilor sa comunice care este situatia posturilor de politie din mai multe comune, care au fost inundate.

Vicepremierul a precizat ca, dupa ce Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) emite evertizari, autoritatile locale nu fac evaluare referitoare la consecintele acestora.

"Aproape deloc autoritatile locale nu evalueaza care sunt posibilele urmari ale avertizarilor meteo, iar rugamintea mea e sa faceti simulari astazi (joi - n. red.), in functie de zonele unde cad aceste ape, sa evaluati care ar putea fi urmarile in cazul asta", a mentionat Dragnea.

Potop la Galati: Sapte morti, trei disparuti si mii de oameni evacuati - Update

De asemenea, subprefectul judetului Galati, Gabriel Panaitescu, care a participat la videoconferinta cu Dragnea, a comunicat bilantul pagubelor. Este vorba despre 14 localitati afectate, sapte persoane decedate, 519 persoane evacuate, o locuinta tota distrusa si 715 locuinte inundate. Vicepremierul l-a corectat pe Panaitescu spunand ca sunt de fapt 17 localitati afectate, nu 14, si l-a rugat sa verifice cu atentie.

"Am realizat un survol deasupra zonelor afectate, pericolul major a trecut, se iau masuri astfel incat populatia sa fie protejata si sa nu mai fie probleme din acest punct de vedere.

La nivel local s-a actionat corect pana acum, dar acum e nevoie de cateva materiale, motorina si alimente de prima necesitate, am inteles ca Dragnea a luat masuri pentru deblocarea combustibilului de la nivel central pentru Galati.

Pentru pesoanele evacuate exista 100 de locuinte modulare in care acestea pot fi cazate. Acum se iau masuri pentru restrictionarea circulatiei pe podurile si drumurile afectate", a precizat Panaitescu.

Dragnea le-a cerut autoritatilor din Galati sa faca evaluari exacte in ceea ce priveste "afectarea infrastructurii si a caselor, pentru a ajuta guvernul sa ia decizii rapide". "Iarna se apropie, iar, daca oamenii nu au unde sa stea, avem o mare problema", a completat Dragnea.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Liviu Dragnea inundatii, #inundatii Galati, #sedinta guvern inundatii Galati , #inundatii