Inundatiile au afectat pana acum peste 70.000 de hectare de teren arabil

Marti, 13 Iulie 2010, ora 16:40
1272 citiri
Inundatiile au afectat pana acum peste 70.000 de hectare de teren arabil
Foto: Arhiva

Inundatiile din ultimele 24 de ore au afectat opt localitati, fiind inundate 122 de gospodarii si un drum national in Buzau, a declarat, marti, in cadrul videoconferintei cu prefectii, ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga.

El a adaugat ca in prezent mai sunt cateva localitati din judetele Cluj si Galati fara energie electrica.

Ministrul Blaga a precizat ca inundatiile au afectat, pana in prezent, peste 2.000 de podete, peste 340 de poduri si 71.000 de hectare de teren arabil.

Potrivit acestuia, din cele 19.700 de persoane evacuate de la debutul inundatiilor s-au reintors la domiciliu peste 18.200. "Practic 1.546 de persoane au ramas evacuate, majoritatea, 850 in Botosani, 352 in Tulcea, 100 in Braila, 99 in Suceava, in rest doua-trei persoane pe judet", a explicat el.

Ministrul Blaga a precizat ca Dunarea este in continuare in scadere la Galati, cota fiind de 633 cu un debit de 14.300. De asemenea, Dunarea scade si in Tulcea - aproximativ 30 de cm in ultimele 24 de ore, in incintele inundate.

Vasile Blaga a atentionat autoritatile locale in privinta digurilor si a anuntat ca, in cursul zilei de marti, Executivul se va reuni pentru a aproba o Hotarare de Guvern prin care va fi aprobata achizitia de materiale de constructii, pe langa cele care au fost acordate deja de la rezervele de stat.

Totodata ministrul Internelor le-a cerut prefectilor sa finalizeze evaluarea exacta a pagubelor, urmand sa fie cuprinse toate pagubele, "nu numai la locuinte si bunuri".

Drum rupt si 200 de familii izolate, la Buzau

Peste 40 de gospodarii si piata centrala din orasul Patarlagele, din Buzau, au fost inundate in noaptea de luni spre marti, iar un drum a fost rupt pe o lungime de 40 de metri, izoland peste 200 de familii din satul Valea Muscelului.

Pompierii militari au actionat toata noaptea cu trei motopompe de la Detasamentul Maruntisu si alte patru de la Detasamentul din Buzau.

"A fost o rupere de nori, in circa o ora a plouat peste 70 de litri pe metru patrat, peste 100 de pompieri militari si voluntari au actionat toata noaptea pentru scoaterea apei din beciuri, curti si anexe gospodaresti", a declarat Ion Gherghiceanu, primarul orasului Patarlagele.

Aceasta a fost a patra repriza de ploaie torentiala in ultima luna, cel mai afectat fiind drumul dintre Patarlagele si Valea Muscelului, rupt de viituri, peste 200 de familii fiind practic izolate.

Evacuari in comuna vasluiana Falciu, dupa ce Prutul a inundat cateva case

Mai multe persoane din comuna vasluiana Falciu au fost evacuate, marti ,dupa ce cateva case au fost inundate de apele raului Prut, conform NewsIn.

Potrivit Prefecturii Vaslui, apa a inundat doua case in localitatea Ranzesti, doua case in localitatea Bogdanesti si o casa in Falciu. Autoritatile au dat ordinul de evacuare din cauza pericolului, patru familii mutandu-se la rude, iar una la caminul culturat din localitatea Falciu.

In judetul Vaslui, cota raului Prut este in prezent in scadere.

"Atat debitul, cat si cota raului Prut in judetul Vaslui sunt in prezent in scadere. In zona Dranceni, cota raului este de 711 cm, iar debitul de 658 de mc/s. In zona Falciu, Prutul are o cota de 650 de cm si un debit de 690 de mc/s. Monitorizam in continuare zona si suntem pregatiti sa intervenim cu saci cu nisip acolo unde este nevoie", a declarat, marti, Nicu Varlan, purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui.

Luni, in aceleasi localitati de pe Valea Prutului din judetul Vaslui au fost inundate alte patru locuinte si o portiune din DN 24 A Barlad-Murgeni-Falciu.

Aici autoritatile au intervenit cu peste 1.000 de saci cu nisip, pe care i-au amplasat de o parte si de alta a carosabilului. Alti 3.000 de saci cu nisip au fost folositi pentru intarirea digului Carja-Ranzesti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#inundatii localitati, #ploi inundatii, #probleme inundatii , #inundatii