Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inundatiile fac iar ravagii - Vezi situatia din tara

Marti, 27 Iulie 2010, ora 19:14
6296 citiri
Inundatiile fac iar ravagii - Vezi situatia din tara
Foto: Arhiva

Blestemul apelor a lovit iar Romania, mai multe localitati fiind inundate, iar sute de familii find evacuate. Din pacate, vestile nu sunt deloc bune, hidrologii prelungind pentru inca o zi, pana miercuri la ora 15.00, avertizarea Cod galben de inundatii.

Cel mai afectat din zona Moldovei este Bacaul, unde o ploaie torentiala a inundat in noaptea de luni spre marti mai multe strazi din oras si au ramas izolate si alte persoane din localitatile apropiate.

Subprefectul orasului Bacau, Constantin Scripat, a declarat ca ploile torentiale au creat mari probleme, iar apa a inundat mai multe strazi din oras, anunta Antena 3.

"Avem si persoane izolate, dar avem pregatit si un elicopter ca sa intervenim in caz de urgenta. Apa este in crestere, iar un rau mic a inundat acum zona industriala si intra si in oras", a precizat acesta.

George Enache, de la ISU Bacau, a declarat si el marti ca nivelul apei este si de un metru, iar in localitatile apropiate exista persoane care s-au adapostit in podurile caselor pentru ca sunt din chirpici si exista risc sa fie luate de apa.

Mai multe persoane din localitatea Margineni au fost evacuate in jurul orei 11.00, iar traficul pe Calea Moinesti, din Bacau, a fost inchis pentru ca apa atingea si un metru.

Probleme sunt si in orasul Pascani in urma unei viituri pe Siret unde mai multe strazi sunt inundate. Si in Suceava un sat intreg a fost evacuat din cauza inundatiilor.

Peste 100 de gospodarii izolate, in Neamt

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt au inceput marti dimineata evacuarea de urgenta a localnicilor din satul Miron Costin, comuna Trifesti, ca urmare a inundatiilor produse in aceasta localitate.

In cursul noptii de luni spre marti in zona au cazut precipitatii ce au totalizat peste 40 de litri pe metru patrat, care au condus la revarsarea paraului Romanasi.

Precipitatiile abundente cazute marti in judetul Neamt au produs pagube in mai multe localitati, cele mai afectate fiind comunele Trifesti si Valeni, dar si cartierul Darmanesti din Piatra Neamt.

Paraul Romanesti s-a revarsat marti dimineata pe raza localitatii Miron Costin (comuna Trifesti) si a inundat, conform unei evaluari preliminare, sapte locuinte, iar doua persoane cu dizabilitati au fost evacuate. Alte doua locuinte au fost inundate in satul Romani, comuna Valeni.

Aproximativ 140 de gospodarii din localitatile Munteni si David sunt izolate din cauza inundarii partiale a unui drum comunal si ruperii unui pod, potrivit Newsin. In municipiul Piatra Neamt, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din subsolurile unor blocuri.

Potrivit ISU Neamt, se prognozeaza cresteri de debite si niveluri pe raurile Moldova si Bistrita, dar si afluentii acestora, in judet fiind instituit codul galben.

Masuratorile efectuate de specialisti arata ca, in noaptea de luni spre marti, cantitatile de apa cazute au fost de 59,6 l/mp in Piatra Neamt, 42,6 l/mp in Targu Neamt, 27,6 l/mp in Roman si 17,7 l/mp in Toaca.

Ploile torentiale au facut ca mii de oameni din Valea Jiului sa ramana fara apa potabila la robinete. Un drum a fost rupt si mai multe gospodarii inundate, iar mai multi copaci au fost smulsi din cauza vijeliilor, in zona de munte.

Apele Jiului au crescut cu aproape un metru, iar debitele au creat adevarate cascade. Drumul spre Voievodu este rupt, iar 5 gospodarii din Cimpa au fost inundate din cauza viiturilor de pe versanti. In Valea Jiului a fost cod galben de ploi si vijelii, iar avertizarile se mentin pana marti noapte.

Drumuri nationale blocate

Patru drumuri nationale din Vrancea, Harghita, Bacau si Covasna sunt blocate din cauza precipitatiilor abundente, iar pe mai multe drumuri nationale circulatia se desfasoara ingreunat.

Pe patru drumuri nationale circulatia este intrerupta, din cauza inundarii suprafetei carosabile, anunta Centrul Politiei Romane al Capitalei.

Pe DN2D, in judetul Vrancea, drumul este impracticabil la intersectia acestuia cu DN2L, in zona localitatii Lepsa.

Pe DN11B, in judetul Harghita, circulatia rutiera este intrerupta in zona localitatii Plaiesii de Sus, traficul fiind deviat prin Tusnad, pe DN12. Tot pe DN11B, in judetul Covasna, din pricina surparii unui mal, traficul este blocat la kilometrul 18+500, la Catrusa.

Pe DN2G, in judetul Bacau, raul Negel s-a revarsat pe partea carosabila pe raza comunei Margineni, la kilometrul 14+300 de metri, iar ruta ocolitoare este prin localitatea Barzulesti, pe DN11.

De asemenea, din acelasi motiv, pe mai multe artere nationale circulatia autovehiculelor se desfasoara ingreunat. Pe DN10, in judetul Buzau, din cauza aluviunilor cazute pe partea carosabila de pe versanti, traficul auto se desfasoara la aceasta ora pe un fir alternativ, in zona barajului Siriu, la kilometrul 81.

Pe DN73, in judetul Arges - circulatia rutiera este ingreunata pe sensul Brasov catre Campulung, la kilometrul 64, in zona localitatii Dragoslavele.

Pe DN2, in judetul Vrancea - din pricina apei scurse de pe camp pe suprafata carosabila, traficul auto se desfasoara ingreunat la kilometrul 223, la iesirea din Adjud catre Focsani( la 6 kilometri fata de Adjud). Pe sensul spre Focsani, pe o portiune de aproximaiv 100 de metri, este inundata prima banda de circulatie.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#inundatii tara, #ploi abudente tara, #inundatii Romania , #inundatii