Opinii: Adevarurile grele de la inundatii

Luni, 05 Iulie 2010, ora 22:53
8375 citiri
Opinii: Adevarurile grele de la inundatii
Foto: botosanilfe.ro

Adevarurile rostite verde in fata nu plac, ba chiar dor uneori mai rau decat minciunile sau injuraturile. Iar Traian Basescu are talentul, uneori pagubos pentru el, de a le identifica si tranti atunci cand sunt cel mai greu de dus.

Asa a facut si anul acesta la inundatii, cand in loc de mangaieri a incercat sa le aplice sinistratilor putina educatie, infinit mai utila.

S-au indignat pana la lesin prea sensibilii jurnalisti de la televiziunile de stiri, auzind ce a rostit presedintele in mijlocul apelor si l-au infierat cu titluri vehemente. Dar ce mari minunatii o fi zis Traian Basescu de a creat asa emotie negativa?

I-a intrebat pe sinistrati de ce si-au construit case in albii, chiar secate, cu atat mai mult cu cat, in unele cazuri, cu numai doi ani in urma le mai fusesera luate de ape locuinte ridicate in exact aceleasi locuri. O fi o intrebare de bun simt?

Eu zic ca da, desi e dificil sa-i spui omului, iar el sa accepte, ca este partial responsabil pentru propria nenorocire. Dar daca nimeni nu-i spune, ce-o sa-l impiedice oare sa-si ridice locuinta pentru a treia oara, tot in calea apelor, cu sau fara autorizatie?

I-a intrebat Traian Basescu pe sinistrati de ce nu si-au asigurat locuintele si i-a avertizat ca de anul viitor, odata cu intrarea in vigoare a asigurarilor obligatorii, dupa astfel de dezastre cei neasigurati nu vor mai primi niciun ban.

E ceva incorect aici? Ma tem ca nu. E cazul sa se termine odata cu iluzia paguboasa a statului paternalist, care are grija de cei care nu-si poarta singuri de grija.

Cei care si-au incheiat deja astfel asigurari pentru locuinte stiu ca sumele nu sunt cocosatoare, cu atat mai mult in cazul caselor modeste.

Desigur, firmele de asigurari refuza sa asigure sau impun clauze grele pentru locuintele construite aiurea, fara autorizatii, prin zonele cu risc, dar proprietarul care persista, trebuie sa fie constient ca o face pe riscul sau. Oamenii ar trebui sa invete, cu durere daca nu se poate altfel, ca greselile individuale se platesc individual.

Si cum sa zici ca n-ai bani de asigurare, cand in ograda pluteste pe ape o frumuste de Audi, caci camera de filmat, oricat de indulgenta ar primi ea ordin sa fie, scapa detalii incriminatoare.

I-a cerut presedintele unei sinistrate sa nu mai invoce furtul acolo unde fusese vorba doar despre neglijenta: aduca banii de dig nu au fost deturnati de primar, ci, pur si simplu, nu fusesera alocati de la buget.

Este intr-adevar o punere la punct, dar nu cred ca necazul si furia justifica minciuna, calomnia sau prostiile rostite de-a valma.

Dupa cum atitudinea profesoarei, ma tem nitel afumata, care, cu mainile in sold, s-a apucat sa tipe isteric la presedinte, merita pe deplin taxata pentru ca era, intr-adevar, jenanta.

Presedintele unei tari, indiferent se sentimentele pe care le starneste, este totusi reprezentatul unei institutii care trebuie tratata cu respect, iar un cadru didactic ar fi trebuit sa stie asa ceva, asa cum stiau oamenii ce si-au spus cu decenta pasul.

Nu cred ca l-au lasat nervii pe presedinte, nu cred ca este satul de nemultumirile poporului, dupa cum scria labartat pe ecranele televiunilor de stiri. Cred ca pur si simplu, eliberat de presiunea realegerii, a decis ca a venit momentul sa spuna lucrurilor pe nume.

De-abia acum are atitudinea corecta, dupa ce ani de zile a derapat, la randul sau, in paternalisme si populisme in cizme de cauciuc, fie pe criterii electorale, fie folosindu-le drept scatoalce pe spinarea guvernului Tariceanu.

Este asadar salutar ca macar un demnitar roman de rang inalt este dispus, ca, asumandu-si riscul de imagine intr-un moment atat de incarcat din punct de vedere emotional, refuza sa mai cocoloseasca ramasitele mentalitatii comuniste.

Oamenii incapabili sa-si poarte de grija, oamenii care traiesc cu convingerea ca orice greseli ar face ei, tot vor fi ajutati, nu sunt altceva decat captivii puterilor politice si masele electorale de manevra.

Ajutati ar trebui sa fie in continuare doar cei care nu contribuit in niciun fel la propria nenorocire. Daca Romania vrea sa iasa cu adevarat din criza si ape ar trebui sa o faca cu oameni liberi, nu cu prizonierii bugetului.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#inundatii Romania adevaruri, #Traian Basescu inundatii , #inundatii